40 de localităţi din R. Moldova vor implementa proiecte de cooperare intercomunitară

Casă ţărănească, Moldova (Anişoara Chiriac/ Epoch Times)
Ana Chitoroagă
12.07.2014

Primarii din 40 de localităţi ale R. Moldova au semnat vineri la Chişinău acorduri de grant pentru implementarea a zece proiecte de cooperare intercomunitară, în valoare totală de un milion de dolari.

Proiectele prevăd achiziţionarea unor utilaje multifuncţionale ce vor deservi mai multe localităţi, dar şi eficientizarea întreprinderilor respective, pentru a asigura rentabilitatea lor.

Secretarul general-adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici, a declarat în cadrul evenimentului de semnare că aceste proiecte trebuie să fie modele adevărate pentru toate localităţile din ţară.

„Cooperarea intercomunitară este una dintre priorităţile Guvernului, care şi-a pus scopul de a îmbunătăţi serviciile publice. Evenimentul de astăzi este şi el un punct important în planul de acţiuni privind reforma administraţiei publice locale şi implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare”, a menţionat Palihovici.

Granturile au fost oferite în cadrul Programului comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI). Acesta este coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de PNUD şi UN Women, cu sprijinul financiar al Danemarcei.

Prezent la eveniment, coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a declarat că „parteneriatele create prin acordurile intercomunitare vor contribui la lansarea unor servicii publice mai eficiente, accesibile şi celor mai vulnerabili, precum şi la îmbunătăţirea vieţii a peste 120 de mii de oameni din comunităţile rurale ale Moldovei".

Cooperarea intercomunitară este o componentă a Strategiei Naţionale de Descentralizare, aprobată de Parlament în aprilie 2012. Printre cei 40 de beneficiari ai granturilor se numără localităţile Chetrosu (Drochia), Corlăteni (Râşcani), Peresecina (Orhei), Ermoclia (Ştefan Vodă) ş.a.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor