Eugen Dijmărescu: ”Cel mai bine ar fi să existe un cumpărător pentru Bank of Cyprus din România”
Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, a spus că în acest moment Banca Centrală discută cu acţionarii Bank of Cyprus şi cu Banca Centrală a Ciprului ce decizie să ia în cazul sucursalei Bank of Cyprus din România, informează zf.ro.
„Cel mai bine ar fi să existe un cumpărător pentru Bank of Cyprus din România. Noi nu participăm în etapa aceasta, ci vom interveni dacă nu va fi găsită o soluţie. Banca Centrală trebuie să ia o decizie. Situaţia este încă în evaluare.”, a spus Eugen Dijmărescu.
Întrebat dacă deponenţii din România la Bank of Cyprus România vor fi taxaţi în mod excepţional, ca în Cipru cu 60% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro, Dijmărescu a explicat că deocamdată, nu există informaţii în acest sens.
„Deocamdată, ei înşişi în Cipru nu au ajuns la o înţelegere. Există o diversificare a tipurilor de sucursale şi filiale pe care le deţine Bank of Cyprus în străinătate. În Londra au o filială, o bancă de sine stătătoare, în România o sucursală, pe când în Rusia, este de alt tip”, a explicat Dijmărescu.
Şeful FGDB a mai spus că nefiind un caz de faliment, nu există deocamdată intenţia de activare a mecanismului de bancă-punte.
„Oricum, Bank of Cyprus nu are dimensiunea unei bănci cu caracter sistemic”.
Dijmărescu nu a exclus însă posibilitatea ca Fondul de Garantare să intervină, totul depinzând de BancaCentrală şi Bank of Cyprus. În ceea ce priveşte faptul că depunătorii Bank of Cyprus nu sunt garantaţi de FGDB ci de Fondul de Garantare din Cipru, el a precizat că depunătorii au fost informaţi în momentul efectuării depozitelor, prin contract, că este vorba de o sucursală, şi nu de o bancă de sine stătătoare, potrivit zf.ro.
„Deponenţii din România au venit la nişte condiţii de dobândă şi au avut în faţă toate prevederile contractuale”, a spus preşedintele FGDB.
Conform unor informaţii publicate de banca mamă a Bank of Cyprus România, persoanele fizice şi juridice locale au depozite de 245 milioane de euro.