Eugen Carpov: "Acţiunile Tiraspolului destabilizează situaţia în regiune...”
alte articole
Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov consideră că "acţiunile Tiraspolului destabilizează situaţia în regiune, provoacă tensiuni în zona de securitate şi împiedică procesului de negocieri". Potrivit Biroului pentru Reintegrare, vicepremierul a anunţat despre aceasta în cadrul întrevederi participanţilor la negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (OSCE, Ucraina, Rusia, UE şi SUA).
"Întâlnirile s-au axat pe examinarea acţiunilor unilaterale, întreprinse în ultima perioadă de către structurile din stânga Nistrului, precum şi efectele negative pe care acestea le pot comporta asupra securităţii din regiune şi a procesului de reglementare", se spune în comunicat.
Eugen Carpov şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile recente, subliniind că "în cazul punerii în aplicare a acestei decizii, consecinţele vor fi imprevizibile şi ar putea afecta iremediabil complexul măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol".
"O astfel de abordare pune în umbră întregul set de acte semnate pe parcursul celor 21 ani de negocieri şi va afecta sistemul existent de reglementare. Deciziile adoptate unilateral încalcă prevederile Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova semnat la 21 iulie 1992, precum şi alte documente ce reglementează situaţia în perimetrul Zonei de Securitate. În mod practic, aceasta va duce la diminuarea legitimităţii tuturor mecanismelor de control şi pacificare instituite în regiune", este convins Carpov.
Potrivit comunicatului, cadrul discuţiilor, oficialii au subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi rezolvării oricăror disensiuni la masa de negocieri. "În acest sens, Chişinăul va insista şi în continuare asupra implicării plenare a tuturor participanţilor în formatul "5+2" în vederea soluţionării crizei, precum şi pentru a demara urgent consultări pe marginea problemelor de securitate apărute.”
Totodată, autorităţile moldoveneşti consideră primordial menţinerea spiritului de dialog constructiv în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceprim-ministrul Eugen Carpov a adresat un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul "5+2" să utilizeze toate pârghiile disponibile pe care le oferă statutul de mediatori sau observatori pentru a stopa degradarea situaţiei în Zona de Securitate şi de a nu admite crearea de noi obstacole în calea reglementării conflictului transnistrean.
De asemenea, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor. Viceprim-ministrul Eugen Carpov a adresat un apel către partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în formatul "5+2" să utilizeze toate pârghiile disponibile pe care le oferă statutul de mediatori sau observatori pentru a stopa degradarea situaţiei în Zona de Securitate şi de a nu admite crearea de noi obstacole în calea reglementării conflictului transnistrean.
Mai mult, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor.
Luni, preşedintele Autoproclamatei RMN Evgheni Şevciuc a semnat Legea cu privire la "frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene". Documentul stabileşte prevederile politicii legate de frontiera regiunii precum şi hotarele teritoriului aflat sub suveranitatea republicii moldoveneşti nistrene. Acesta include următoarele structuri administrativ-teritoriale: raionul Camenca şi raionul Dubăsari (partea stângă a Nistrului), precum şi raionalele Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari, Râbniţa, oraşele Bender (inclusiv satele Varniţa, Gâsca şi Proteagailovca), Tiraspol şi Dnestrovsk.
Potrivit documentului, "frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral", iar protecţia frontierei de stat se efectuează de către organele abilitate ale regiunii.