Etiopia generează un război al apei cu Egiptul şi Sudanul: "Nilul este al nostru"

„Marele Dig al Renaşterii” de pe Nilul Albastru în Etiopia. (EBRAHIM HAMID / AFP / Getty Images)
A.P.
27.07.2020

Cu o săptămână în urmă, Etiopia a făcut pasul extrem de controversat de a iniţia umplerea rezervorului din spatele „Marelui baraj renascentist etiopian”, înfuriind Egiptul, care susţine că proiectul îi va devasta economia, agricultura şi ecosistemul Deltei Nilului, în momentul în care fluxul de apă va fi oprit în amonte.

Cu câteva zile în urmă, Etiopia a adăugat gaz pe foc în momentul în care ministrul de Externe al ţării a replicat pe Twitter - „Nilul este al nostru”.

Mesajul ministrului de Externe al Etiopiei, Gedu Andargachew, a declarat: "Felicitări! A fost fluviul Nil şi râul a devenit un lac. Nu va mai deveni fluviu. Etiopia va avea toată dezvoltarea pe care o doreşte de la el. De fapt, Nilul este al nostru!"

Rapoartele internaţionale sugerează că etiopienii intenţionează să umple rezervorul barajului într-o perioadă foarte scurtă - de numai trei ani - deşi inginerii stipulau că umplerea în regim normal ar putea dura între cinci şi cincisprezece ani.

Odată ce efectele barajului vor fi resimţite de populaţia egipteană, unii analişti se tem că impactul ar putea fi atât de devastator încât să genereze foamete, având în vedere importanţa centrală pe care o are Nilul pentru agricultura egipteană. Analiştii nu exclud o intervenţie militară din partea regimului de la Cairo.

Se estimează că aproximativ 85% din apa care ajunge în Egipt vine de pe Nilul Albastru, şi tocmai pe acest afluent al Nilului şi-a construit Etiopia barajul masiv, construit printre altele, cu ajutorul Chinei şi Italiei.

Barajul este un proiect finanţat oficial al guvernului etiopian.

Miercuri, premierul etiopian Abiy Ahmed a confirmat că ţara sa şi-a atins obiectivul de umplere a rezervorului din spatele barajului cu primii 4,9 miliarde de metri cubi de apă - la câteva zile după ce vecinii săi - Sudan şi Egipt au ridicat obiecţii împotriva acestui lucru.

„Finalizarea primei runde de umplere este un moment istoric care prezintă angajamentul etiopienilor în ceea ce priveşte renaşterea ţării noastre”, a spus Ahmed.

Postarea pe Twitter a ministrului etiopian de Externe a fost întâmpinată de o reacţie publică extrem de dură în Egipt, unde personalităţi publice chiar au ameninţat că singura cale de rezolvare a situaţiei este un război.

Diverse ţări influente în regiune, precum Rusia şi China, au facilitat discuţiile în ultimii ani.

Unul dintre membrii delegaţiei ruse care a luat parte la "negocieri" afirma: „Probabil că următoarea rundă de negocieri nu se va încheia în niciun caz. Nu mai este posibil să opriţi Etiopia de pe calea decisă, cu nicio presiune internaţională. Iar Egiptul nu mai are demult instrumentele necesare pentru a exercita o asemenea presiune asupra regimului din Addis Abeba. Lucrurile se îndreaptă către război, care poate fi amânat doar câţiva ani până când proiectul funcţionează la capacitate maximă. Consecinţele sale reale vor apărea asupra vieţii publice din Egipt. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor