Estimările privind permisele de mic trafic cu R.Moldova, "uşor prea optimiste"
Estimările Bucureştiului privind numărul beneficiarilor de permise de mic trafic din Republica Moldova erau poate uşor prea optimiste, însă procesul este abia la început, spune ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
"În fond, ceea ce noi poate am comunicat cu o oarecare stângăcie - şi anume că există un număr potenţial de câteva sute de mii de beneficiari ai permiselor de mic trafic - nu este o cifră care să se confirmat, până în momentul de faţă suntem la un număr de sub 50.000 de certificate de permise de mic trafic eliberate", a declarat ambasadorul Marius Lazurca. El a adăugat că acestă situaţie intervine în ciuda tuturor facilităţilor pe care statul român, în cooperare cu Chişinăul le-a pus la dispoziţia beneficiarilor - permisul de mic trafic la frontieră este gratuit, se livrează la domiciliu şi, de asemenea, oferă drepturi de liberă circulaţie.
Ambasadorul României la Chişinău a apreciat însă că procesul de acordare a permiselor de mic trafic la frontieră cetăţenilor moldoveni este abia la început şi printr-o activitate de comunicare mai în profunzimea straturilor sociale mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova vor fi convinşi de beneficiile în materie de liberă circulaţie pe care le oferă acest instrument. "Pentru a face aceasta, am deschis un oficiu consular la Ungheni care este un instrument dedicat acestei operaţiuni, pentru a aduce permisele de mic trafic mai aproape de beneficiarii lor reali", a explicat ambasadorul Marius Lazurca.
De prevederile Acordului privind micul trafic la frontieră care a intrat în vigoare în februarie anul trecut ar putea beneficia aproximativ un milion de cetăţeni moldoveni, care domiciliază în 361 de localităţi de la frontieră, estimau autorităţile.
Documentul permite rezidenţilor din ambele ţări care au domiciliul în localităţi aflate la 30, maxim 50, de kilometri de frontiera comună să circule în perimetrul similar din ţara vecină, pe baza unui permis de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil.
Posesorul permisului de mic trafic poate să rămână în România, în zona de frontieră, pentru o perioadă neîntreruptă de maximum trei luni de la data trecerii frontierei. Respectiva persoană poate să treacă frontiera în mod frecvent, în scopul declarat în cererea depusă pentru obţinerea permisului.
În ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române şi criticile apărute pe această temă în presa occidentală, ambasadorul Marius Lazurca a afirmat că acuzele sau îngrijorările nu au fost întemeiate. "Am reuşit să explicăm mai bine care sunt raţiunile, în primul rând de natură morală, care ne obligă să facem această reparaţie istorică faţă de foşti cetăţeni români sau urmaşii lor, care, fără vina lor şi fără să fie consultaţi, şi-au pierdut această calitate juridică de cetăţeni ai statului români", a spus ambasadorul României la Chişinău.
El a menţionat că România a crescut capacitatea administrativă de a răspunde la această nevoie atât de manifestă a cetăţenilor din R. Moldova pentru cetăţenia română, înfiinţând în primul rând Agenţia Naţională pentru Cetăţenie şi, în acelaşi timp, consolidând şi capacitatea reţelei consulare a României de a răspundei acestei cereri. "În momentul de faţă, suntem pe cale să recuperăm întârzierile istorice în acest domeniu. Constatăm roadele ameliorării procedurilor, dinamizării procedurilor consacrate redobândirii cetăţeniei române. Un bilanţ pozitiv, partenerii noştri occidentali realizează că nu au motive reale să fie îngrijoraţi, iar cetăţenii R. Moldova vor avea acces mai rapid la acest drept pe care avem datoria morală să-l restituim", a conchis ambasadorul României la Chişinău.