Escaladare majoră a războiului comercial: Trump anunţă noi tarife pentru automobile

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri tarife de 25% pentru toate automobilele expediate în Statele Unite, o decizie ce poate fi considerată drept o escaladare semnificativă a războiului comercial global, transmite CNN.
Tarifele, care vor intra în vigoare la 3 aprilie la ora 12:01 am ET, au ca scop extinderea capacităţii de producţie auto a Americii. De decenii, datorită unui acord de liber schimb, producătorii de automobile au tratat Canada, Mexic şi Statele Unite ca pe o singură ţară mare, fără tarife între ele. Deşi Statele Unite găzduiesc o industrie auto semnificativă, Trump vrea să o dezvolte.
„Sincer, prietenul a fost de multe ori mult mai rău decât duşmanul. Şi ceea ce vom face este un tarif de 25% pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu există niciun tarif”, a declarat Trump reporterilor miercuri, înainte de a semna o proclamaţie executivă în Biroul Oval.
Noile tarife vor fi aplicate nu numai automobilelor fabricate în străinătate, ci şi pieselor auto, inclusiv motoarelor şi sistemelor de transmisie. Tarifele pentru piesele auto urmează să intre în vigoare „cel târziu pe 3 mai”.
Piesele provenite din Canada şi Mexic care respectă Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA) vor fi scutite de tarife până când Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor al SUA va dispune de un sistem care să aplice tarifele pentru piesele din afara SUA, potrivit unei fişe informative publicate miercuri de Casa Albă.
Trump a declarat că a fost în contact cu cei trei mari producători auto - Stellantis, Ford şi General Motors.
„Dacă au fabrici aici, sunt încântaţi. Dacă nu au fabrici aici, va fi nevoie să se apuce de treabă şi să le construiască”, a spus el.
Acţiunile celor trei companii au scăzut după anunţul lui Trump. Acţiunile General Motors (GM) au scăzut cu peste 7% după orele de lucru, în timp ce Ford (F) şi Stellantis (STLA), care produce automobilele Jeep, Ram, Chrysler şi Dodge, au scăzut cu peste 4%.
A fost o situaţie similară în Asia. În Japonia, acţiunile Toyota (TM), cel mai mare producător auto din lume, erau în scădere cu 3,3%, în timp ce Honda (HMC) şi Nissan au pierdut fiecare peste 2%.
Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat joi parlamentarilor că „toate opţiunile” vor fi luate în considerare, în timp ce în Coreea de Sud, guvernul va organiza o reuniune de urgenţă cu producătorii auto locali pentru a discuta impactul tarifelor.
În Canada, prim-ministrul Mark Carney a declarat că tarifele reprezintă un „atac direct” care încalcă USMCA şi că Ottawa îşi va examina opţiunile de răspuns - inclusiv posibile tarife de retorsiune.
Tarife care vin şi pleacă
Tarifele ameninţă să distrugă o industrie prelucrătoare crucială şi riscă să crească preţurile pentru consumatorii americani. Jumătate din cele aproximativ 16 milioane de autoturisme, SUV-uri şi camionete uşoare cumpărate de americani în 2024 au fost importate, a declarat miercuri un oficial al Casei Albe în cadrul unei convorbiri cu presa.
Companiile auto sunt aproape sigure că vor transfera costurile suplimentare generate de tarife către consumatori, în special având în vedere că nu îşi pot muta cu uşurinţă întregul lanţ de aprovizionare în SUA. Şi chiar dacă acest lucru ar fi posibil, ar veni şi cu costuri ridicate.
Anunţul vine după ce cei trei mari producători de automobile au făcut lobby cu succes pentru a obţine scutiri de la tarifele de 25% pentru toate bunurile care intră în SUA din Canada şi Mexic, care urmau să intre în vigoare la începutul acestei luni.
Scutirea anunţată de Trump permitea ca automobilele să intre fără taxe vamale dacă erau conforme cu USMCA. Ulterior, Trump a aplicat această măsură tuturor bunurilor care provin din cele două ţări. Cu toate acestea, această scutire urmează să expire la 2 aprilie, dată la care se aşteaptă ca Trump să anunţe tarife drastice împotriva partenerilor comerciali ai Americii.
Decizia nu a fost o mare surpriză pentru producătorii auto. Un director executiv al uneia dintre companiile auto a declarat că deja operau sub presupunerea că tarifele auto vor intra în vigoare săptămâna viitoare.
„Cu toţii ne aşteptam oarecum ca 2 aprilie să fie ziua noastră”, a spus executivul din industria auto. „Dar, dacă administraţia Trump ne-a arătat ceva, este că lucrurile sunt imprevizibile.”
Preşedintele sindicatului United Auto Workers, Shawn Fain, a declarat că susţine tarifele.
„Aplaudăm administraţia Trump pentru că a făcut un pas înainte pentru a pune capăt dezastrului comerţului liber care a devastat comunităţile clasei muncitoare de decenii.
Oprirea cursei către minim în industria auto începe cu remedierea acordurilor comerciale defectuoase, iar administraţia Trump a făcut istorie prin acţiunile de astăzi”, a declarat el miercuri.
Ţările se abţin de la anunţarea măsurilor de retorsiune
După anunţul lui Trump, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat tarifele. Cu toate acestea, ea a declarat că Uniunea Europeană va aştepta pentru a anunţa orice măsuri de retorsiune.
„Vom evalua acum acest anunţ, împreună cu alte măsuri pe care SUA le are în vedere în zilele următoare”, a menţionat ea într-o declaraţie.
Canada ar trebui să ia măsuri de retorsiune, a declarat premierul provinciei Ontario, Doug Ford.
„Am vorbit cu prim-ministrul Carney. Suntem de acord - Canada trebuie să rămână fermă, puternică şi unită. Sprijin pe deplin guvernul federal să pregătească tarife de retorsiune pentru a arăta că nu vom da niciodată înapoi”, a scris Ford într-o postare pe X.
Canada a mai aplicat tarife de retorsiune asupra bunurilor americane ca răspuns la taxele repetate ale lui Trump asupra exporturilor canadiene, a menţionat Carney la o conferinţă de presă în Kitchener, Ontario.
„Ne vom apăra lucrătorii. Ne vom apăra companiile, ne vom apăra ţara şi o vom apăra împreună”, a spus el.
Preţurile automobilelor vor creşte rapid
Potrivit experţilor din industrie, având în vedere că tarifele pentru automobile includ şi piesele, acestea ar putea creşte rapid preţurile maşinilor noi cu mii de dolari.
Nu există nicio maşină americană, deoarece toate depind de piese din Mexic şi Canada pentru o parte semnificativă a conţinutului lor. Piesele din cele două ţări ar putea fi supuse în curând tarifelor pe care Trump le-a prezentat miercuri.
Potrivit unei analize realizate de Anderson Economic Group, un grup de reflecţie cu sediul în Michigan, costul de producţie al vehiculelor fabricate în uzinele din SUA va creşte cu 3.500-12.000 USD fiecare.
Guvernul SUA urmăreşte ce procent din piesele fiecărei maşini este fabricat „pe plan intern.”
Însă, în conformitate cu legislaţia comercială actuală, piesele fabricate în Canada şi cele fabricate în SUA sunt considerate acelaşi tip de conţinut intern. Chiar şi cu definiţia mai largă a termenului „fabricat în America”, niciuna nu depăşeşte 75%.
Industria auto nord-americană a funcţionat de decenii ca şi cum continentul ar fi o singură ţară uriaşă, datorită acordurilor de liber schimb semnate de preşedinţii americani, de la Bill Clinton la Trump însuşi. Piesele şi vehiculele întregi au trecut în mod liber frontierele, uneori de mai multe ori, înainte de a ajunge la un dealer american.
Chiar dacă tarifele ar fi aplicate doar vehiculelor complet asamblate şi nu pieselor auto, acestea ar creşte probabil preţurile medii ale automobilelor prin eliminarea unor opţiuni mai ieftine pentru cumpărători. Unele vehicule asamblate în Mexic, cum ar fi Chevrolet Blazer sau Honda HR-V, ar putea fi scoase de pe piaţă, iar producătorii auto ar putea decide să nu le mai ofere deloc, în loc să le construiască în fabricile din SUA. Maşinile construite în Mexic sunt, de cele mai multe ori, modele cu preţuri mai mici, cu profituri mai mici, care îşi pot menţine profitabilitatea doar dacă sunt construite cu mână de lucru mexicană mai ieftină.
„Una dintre pierderile cauzate de tarife tinde să fie o pierdere a varietăţii produselor”, a spus un alt director din industria auto care a vorbit miercuri pentru CNN.
Nu doar modelele mici, entry-level, construite în Mexic ar putea înregistra creşteri de preţuri. Tarifele auto ale lui Trump ar putea avea un impact asupra multor modele despre care cumpărătorii de maşini nu ştiu că sunt importate, cum ar fi versiunile grele ale camionetelor Ram, care sunt construite într-o fabrică Stellantis din Saltillo, Mexic. Unele versiuni ale modelului Chevrolet Silverado sunt, de asemenea, fabricate în Mexic. Chiar dacă producătorii de automobile transferă producţia acestor vehicule mai profitabile din Mexic în fabricile din SUA, ar fi nevoie de ani pentru a realiza această schimbare.
Conform datelor S&P Global Mobility, în 2024, în Mexic au fost construite în total 4 milioane de vehicule, dintre care 2,5 milioane, sau 61%, au fost expediate în Statele Unite. Majoritatea celor mai mari producători auto din ţară au fabrici de asamblare în Mexic, inclusiv General Motors, Ford şi Stellantis, precum şi producătorii auto asiatici Toyota, Honda, Hyundai, Nissan, Mazda şi Mitsubishi şi producătorii auto germani Mercedes-Benz şi Volkswagen.
Fabricile auto canadiene au construit anul trecut 1,3 milioane de vehicule, dintre care 1,1 milioane, sau 86%, au fost exportate către dealerii americani.
Dar nu doar lucrătorii canadieni şi mexicani vor fi afectaţi de tarife. Dacă cele 3,6 milioane de autovehicule provenite din aceste două ţări devin inaccesibile, acest lucru ar putea afecta fabricile americane de piese auto care aprovizionează fabricile de asamblare din aceste ţări.
SUA a exportat anul trecut în Mexic piese în valoare de 35,8 miliarde USD, conform datelor federale privind comerţul, iar în Canada piese în valoare de 28,4 miliarde USD. Furnizorii de piese de schimb, care angajează aproximativ 550.000 de lucrători, adică aproape de două ori mai mulţi decât cei care lucrează în uzinele de asamblare a automobilelor, ar putea fi obligaţi să îşi reducă producţia şi personalul dacă uzinele canadiene şi mexicane se închid, chiar şi temporar.
În plus, exporturile de automobile din Statele Unite către Canada şi Mexic au ajuns la aproape 1 milion de vehicule anul trecut. Conform datelor furnizate de S&P Global Mobility şi de Departamentul de Comerţ al SUA, în Canada au fost exportate 799.000 de automobile fabricate în SUA, în valoare de 14,9 miliarde USD. În plus, 160.000 de automobile fabricate în SUA, în valoare de 4,6 miliarde USD, au fost exportate către Mexic. Aceasta reprezintă aproape 10% din producţia de automobile din SUA. În cazul în care aceste ţări vor riposta cu propriile tarife la vehiculele asamblate în SUA, ar putea forţa unele fabrici de asamblare din SUA să îşi reducă propria producţie.
Cox Automotive estimează că aproximativ 30% din producţia de automobile din America de Nord, adică aproximativ 20.000 de vehicule pe zi, ar putea fi oprită din cauza tarifelor, presupunând că tarifele se aplică atât pieselor auto, cât şi vehiculelor asamblate.