Eroul SARS al Chinei solicita scuze
Beijing - Un chirurg militar care a rezolvat epidemia SARS din China in 2003 si a solicitat Partidului Comunist sa reevalueze masacrarea protestatarilor din Piata Tiananmen, din 1989, a cerut guvernului sa ii ceara scuze pentru retinerea sa.
Jiang Yanyong a trimis o scrisoare presedintelui Hu Jintao, in care a solicitat acestuia sa i se ceara scuze pentru timpul petrecut inchis, intr-o "casa de oaspeti" a armatei, si pentru lunile in care a fost arestat la domiciliu, potrivit unei copii a scrisorii, vazuta de Reuters. El a solicitat, de asemenea, lui Hu, sa fie inlaturate restrictiile la calatoriile in strainatate.
Aceasta scrisoare nu contine noi dezvaluiri, insa este posibil sa irite guvernul prin mentionarea sensibilei teme a protestelor Tiananmen, cu doar cateva luni inainte de aniversarea a 20 de ani de la masacrarea protestatarilor pro-democratie, si intr-un moment in care oficialii se lupta cu criza economica.
Varstnicul doctor a fost indepartat din ochii publicului, dupa ce a suparat liderii comunisti cu o scrisoare exploziva din 2004, in care detalia amintirile sale legate de tratarea victimelor asaltului armatei asupra protestatarilor aflati in centrul Beijing-ului, pe 4 iunie 1989, cand au pierit sute de persoane.
El a acuzat armata pentru ca a folosit gloante "cu fragmentare", interzise de conventiile internationale si a indus in eroare soldatii care au condus atacul, facandu-i sa creada ca suprimau o rebeliune.
Acea scrisoare detalia si modul in care colegii sai erau concediati daca refuzau sa condamne studentii, in timp ce medicii care urmau liniile impuse de oficiali aveau cariere infloritoare.
Jiang a solicitat ca studentii sa fie recalificati ca patrioti. El l-a acuzat pe Chen Xitong de evenimentele din 1989, care a fost inlaturat de la sefia Partidul Comunist Beijing, in 1995, pentru coruptie.
In ultima sa scrisoare, Jiang sustine ca actiunile sale, din 2003 si 2004, au fost motivate doar de responsabilitatea sa, ca doctor, de a salva vieti, iar liderii si-ar incalca promisiunile de schimbare si progres, daca nu-i prezinta scuze.
"Doar atunci vor fi in conformitate cu idealurile… conducerii partidului:"conducere pe baza legii", "oamenii intai" si "societatea armonioasa", scria el.
Cand a fost contactat de Reuters, Jiang a refuzat sa comenteze, deoarece ca membru de partid, are nevoie de permisiunea acestuia pentru a vorbi cu presa straina.
Partidul in risc
Un astfel de pas ar putea diviza conducerea Partidului Comunist si ar putea declansa o lupta pentru putere. Unii lideri importanti implicati, sau beneficiari de pe urma uciderilor, sunt inca in viata, si au o mare influenta.
Descoperirea lui Jiang privind mortala epidemie SARS a salvat nenumarate vieti si l-a transformat intr-un erou national - ceea ce explica, in parte, raspunsul dur venit din partea guvernului, cand acesta a decis sa abordeze sensibila tema a protestelor de la Tiananmen.
Jiang a afirmat ca a fost rapit din biroul sau si inchis, timp de mai multe saptamani, la o "casa de oaspeti" a armatei, unde a fost obligat sa ia parte la "sesiuni de studiu". Dupa 7 saptamani a fost trimis acasa, insa in arest la domiciliu.
Odata eliberat, i-a fost interzis sa calatoreasca in strainatate, iar solicitarea sa de demisie din Armata Eliberarii Poporului a fost refuzata, pentru ca armata sa-si poata mentine controlul asupra lui, au declarat mai multe surse de la acea vreme, pentru Reuters.