Eritreea este ţara cu cea mai cenzurată mass-media

Eritreea, naţiunea est-africană care se învecinează cu Etiopia, a fost numită cea mai cenzurată ţară din lume de grupul de monitorizare al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
Ambasadorul Eritreea la Uniunea Africană, Girma Asmerom (Susan Walsh-Pool / Getty Images)
Jack Phillips
03.05.2012

Eritreea, naţiunea est-africană care se învecinează cu Etiopia, a fost numită cea mai cenzurată ţară din lume de grupul de monitorizare al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

"Nu este permis accesul nici unui reporter străin în Eritreea şi toate agenţiile mass-media interne sunt controlate de către guvern", a declarat grupul.

Ministerul informaţiilor din ţară indică ce ar trebui şi ce nu ar trebui să fie relatat în mica ţară de 5,8 milioane de persoane.

"De fiecare dată când [un jurnalist] trebuia să scrie un articol, ei pregăteau subiecte de interviu şi indicau ce aspecte trebuiau evidenţiate", a relatat un ziarist exilat din Eritreea - care nu a fost numit - pentru grupul de monitorizare. "Am scris foarte mult despre preşedinte, astfel încât el este mereu în lumina reflectoarelor."

Până anul trecut, Coreea de Nord a fost considerată ţara cea mai cenzurată din lume, timp de mai mulţi ani. Comitetul a declarat că a mutat ţara comunistă izolată pe locul al doilea, pentru că a permis Associated Press să deschidă un birou în Phenian.

"Probleme ce au implicaţii globale vaste - inclusiv încercarea îndelungată a Coreei de Nord de a construi arme nucleare şi noua sa structură politică - rămân ascunse sub o cenzură severă", a susţinut grupul.

Siria, clasată pe locul al treilea în listă, şi-a consolidat activităţile de cenzură pe fondul protestelor inspirate de primăvara arabă.

"Cenzura mass-mediei a existat şi înaintea revoluţiei, dar a crescut de atunci, deoarece [preşedintele Bashar] Al-Assad vrea să transmită lumii exterioare o imagine diferită, conform căreia regimul luptă împotriva unor terorişti care provoacă nelinişte", a declarat Eiad Shurbaji, un ziarist sirian exilat, pentru grupul de monitorizare.

"Un alt principiu al propagandei din Siria este că minorităţile ar fi supuse riscului dacă nu ar fi regimul actual", a adăugat el. "Cenzura mass-media a jucat un rol important în menţinerea lui Assad la putere".

China, care nu a fost evaluată de CPJ, este ţara cea mai populată, care are legi stricte privind cenzura, potrivit unui raport recent privind libertatea presei în întreaga lume, al Freedom House.

"Beijingul este un model pentru regimurile din alte parţi şi un exportator al tehnologiei de cenzură, inclusiv către mai multe ţări care ocupă primele 10 poziţii în lista CPJ", a declarat Comitetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor