Somaliland limitează libertatea presei şi închide o staţie TV

Grupurile pentru libertatea presei trag un semnal de alarmă în legătură cu o suprimare fără precedent a jurnaliştilor de pe teritoriul separatist Somaliland, din Cornul Africii. Săptămâna trecută, 25 de membri ai presei au fost arestaţi, inclusiv 21 de persoane care demonstrau în faţa palatului prezidenţial din capitala Hargeisa, din cauza închiderii unui post local de televiziune, Horn Cable TV.
Alex Johnston
18.01.2012

Grupurile pentru libertatea presei trag un semnal de alarmă în legătură cu o suprimare fără precedent a jurnaliştilor de pe teritoriul separatist Somaliland, din Cornul Africii. Săptămâna trecută, 25 de membri ai presei au fost arestaţi, inclusiv 21 de persoane care demonstrau în faţa palatului prezidenţial din capitala Hargeisa, din cauza închiderii unui post local de televiziune, Horn Cable TV.

Deşi 21 de jurnalişti au fost eliberaţi, postul rămâne închis şi patru persoane se află încă în detenţie.

Horn Cable a fost închis la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Ahmed Mohamed Siilaanyon, preşedintele Somaliland care a venit la putere în iulie 2010, a numit postul de televiziune un "distrugător al naţiunii", potrivit Reporteri Fără Frontiere (RSF).

Somaliland este un stat de facto nerecunoscut şi auto-declarat, care s-a separat de Somalia.

Atunci când jurnaliştii de la Horn Cable au organizat primele proteste, ei au fost bătuţi şi atacaţi de forţele de securitate prezidenţiale, opt dintre ei fiind arestaţi pe loc, potrivit Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Somalia (NUSOJ).

Pe măsură ce vestea s-a răspândit, 13 jurnalişti de la alte staţii şi alte grupuri mass-media au aderat la protest şi au fost arestaţi, iar şeful Horn Cable a fost adus la palatul preşedintelui şi interogat.

Omar Faruk Osman, şeful NUSOJ, a declarat că Uniunea se simte "uşurată că autorităţile din Somaliland au eliberat 21 dintre colegii noştri", în conformitate cu o declaraţie. "Ei nu au comis nici o crimă care să justifice această detenţie nedreaptă."

Unsprezece din cei 21 sunt angajaţi ai Horn Cable, iar restul au aparţinut altor mijloace media, inclusiv redactorii-şefi ai două ziare.

O nouă tendinţă îngrijorătoare

RSF a numit arestările şi închiderea Horn Cable o tendinţă îngrijorătoare pentru libertatea presei din regiune.

"Acest val de arestări ale jurnaliştilor este fără precedent în Somaliland," a relatat cenzorul mass-mediei într-o declaraţie.

"Acest lucru va intimida şi mai mult jurnaliştii, care trebuie să facă faţă deja unor condiţii dificile în această regiune a Somaliei", a adăugat acesta. "Cerem autorităţilor să îi elibereze pe ceilalţi patru jurnalişti deţinuţi şi să redeschidă Horn Cable TV, fără întârziere."

Pe 14 ianuarie, aproximativ 100 de ofiţeri de poliţie din Somaliland au mers la biroul Horn Cable TV în vehicule blindate, au ordonat personalului să părăsească incinta, au sigilat permanent uşile şi au oprit transmiţătorul postului. Ofiţerul de serviciu a relatat că nu avea un mandat, dar că superiorii lui i-au spus să efectueze raidul.

În aceeaşi zi, preşedintele Siilaanyon a făcut o adresă publică şi a acuzat Horn Cable de propagandă anti-guvernamentală. Ulterior, ministrul de interne a declarat că staţia a fost închisă din cauză că a difuzat "propagandă anti-Somaliland", potrivit RSF.

Preocuparea în legătură cu cei patru jurnalişti încă deţinuţi este în creştere. Aceştia au fost arestaţi în mai multe incidente între 8 şi 11 ianuarie, în conformitate cu NUSOJ. Uniunea susţine că "numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare este cel mai mare număr de jurnalişti deţinuţi vreodată în istoria Somaliei."

Un reporter pentru săptămânalul Waheen, Ali Ismail Aare, a fost arestat în acest interval, pentru că a fotografiat o clădire şi o staţie de serviciu a vice-preşedintelui, a declarat uniunea. Un alt reporter, Mohamed Omar Sheikh, care lucrează pentru săptămânalul Saxafi, a fost arestat pentru scrierea de articole considerate sensibile de către guvern.

Reporterul Universal TV, Abdqani Hassan Farah, a fost arestat pentru "rapoarte exagerate despre o reuniune ce a creat instabilitate în regiunile Sool, Sanag şi Eyn", potrivit RSF. Reporterul Royal TV, cu sediul la Londra, Yusuf Abdi Ali, a fost arestat pentru că a emis afirmaţii false despre probleme de management şi corupţie în proiectele de dezvoltare ale Somaliland.

Anul trecut, Asociaţia Jurnaliştilor din Somaliland, prin intermediul portalului ştiri Somaliland Press, a declarat că guvernul a încercat să intenteze mai multe procese împotriva mass-mediei care funcţionează la nivel local, într-o încercare de a înăbuşi libertatea presei.

Somaliland este situată în Somalia, fiind o ţară fără un guvern central din 1991, şi este guvernată de Republica Somaliland, menţinând unele relaţii cu guvernele străine. Cu toate acestea, Uniunea Africană şi Organizaţia Naţiunilor Unite nu o recunoaşte ca stat suveran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor