Erdogan susţine că Turcia ar putea avea probleme dacă Banca Centrală nu va fi restructurată [Haberturk]
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia s-ar putea confrunta cu probleme serioase dacă Banca Centrală nu va fi restructurată în întregime după concedierea guvernatorului acesteia, Murat Cetinkaya, a susţinut miercuri site-ul de ştiri Haberturk.
Potrivit unui decret prezidenţial anunţat sâmbătă, Cetinkaya, al cărui mandat de patru ani urma să expire în 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, semnalând îngrijorări cu privire la interferenţa politicului în politica monetară.
Nu a fost făcut public niciun motiv oficial pentru demiterea lui Cetinkaya, însă surse ale guvernului au citat frustrările lui Erdogan cu privire la faptul că banca a menţinut rata dobânzii la 24% din septembrie 2018 pentru a susţine moneda naţională deficitară, chiar şi în condiţiile în care economia a alunecat în recesiune.
Erdogan a declarat reporterilor aflaţi în avion la reîntoarcerea dintr-o vizită în Bosnia că guvernatorul Cetinkaya a luat decizii pentru care s-a plătit un preţ mare şi că nu a inspirat încredere pe piaţă, potrivit Haberturk.
Erdogan, un critic frecvent al ratelor ridicate ale dobânzii, a cerut deseori rate mai mici pentru a impulsiona economia, care s-a diminuat cu 2,6% în primul trimestru al acestui an, după ce lira a pierdut anul trecut 30% din valoare, pe fondul inflaţiei crescânde.
Unii analişti consideră că Banca Centrală ar putea lansa o politică de relaxare monetară după întâlnirea care va avea loc în 25 iulie.
Preşedintele turc a susţinut că el pune accentul pe stabilitate şi determinare în acţiunile legate de problemele financiare, adăugând că, de fiecare dată când s-a întâlnit Comisia pentru Politică Monetară (CPM), care este responsabilă de stabilirea ratei dobânzii Băncii Centrale, întotdeauna au existat incertitudini cu privire la rezultatul discuţiilor.
Erdogan a afirmat că Cetinkaya a redus numărul întâlnirilor CPM în fiecare an, 8 fiind stabilite pentru acest an. Înaintea acestor schimbări, comisia se întâlnea lunar.
Cetinkaya a crescut rata dobânzii de referinţă cu un total de 11,25 procente anul trecut, în prezent aflându-se la nivelul de 24%.
Concedierea lui Cetinkaya a avut loc înainte ca Rusia să livreze Turciei sisteme de apărare aeriană S-400, măsură ce ar putea declanşa sancţiuni americane, care ar putea plasa lira turcească sub noi presiuni.