Deja vu: Candidatul opoziţiei câştigă din nou cursa pentru primar al Istanbulului
alte articole
Candidatul opoziţiei turce Ekrem Imamoglu a preluat conducerea în faţa candidatului partidului de guvernare în cadrul repetării alegerilor pentru funcţia de primar al Istanbulului, potrivit rezultatelor iniţiale publicate duminică, susţine Deutsche Welle.
Imamoglu a obţinut 53,99% dintre voturi, în timp ce rivalul său, fostul premier turc Binali Yildirim a obţinut 45,11% dintre voturi după numărarea a 99% dintre buletinele de vot, potrivit rezultatelor postate pe site-ul agenţiei de ştiri de stat Anadolu.
Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea la scurt timp după anunţarea primelor rezultate, afirmând: “Îl felicit şi îi doresc succes”.
Oficialii electorali au decis să anuleze rezultatele primelor alegeri din luna martie, după ce partidului de guvernare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan – Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) – a acuzat că au existat cazuri de corupţie şi manipulare a voturilor.
În cadrul primelor alegeri, Imamoglu l-a învins pe candidatul AKP cu doar 13.000 de voturi. El a obţinut 48,8% dintre voturi, în timp ce Yildirim 48,5%.
Un test pentru Erdogan
Alegerile locale din martie au fost considerate ca un referendum pe tema politicilor lui Erdogan şi a popularităţii partidului său de guvernământ. Deşi AKP a câştigat majoritatea alegerilor locale, partidul a pierdut cursa pentru funcţia de primar în capitala turcă Ankara şi în Istanbul.
După ce şi-a depus buletinul de vot duminică, Erdogan a declarat că speră că alegătorii vor “lua cea mai bună decizie pentru Istanbul”, adăugând că se aşteaptă la o prezenţă mare la urnele de vot.
Imamoglu, care face parte din principalul partid de opoziţie CHP (Partidul Republican al Poporului), a descris reluarea alegerilor ca o “luptă pentru democraţie”.
“Nu este vorba doar de alegeri pentru funcţia de primar al Istanbulului – este o zi pentru a rectifica nedreptăţi”, a susţinut politicianul în vârstă de 49 de ani.
Îngrijorată de o posibilă fraudare a alegerilor, opoziţia a mobilizat numeroşi observatori electorali de pe cuprinsul Turciei pentru a monitoriza secţiile de votare şi numărarea voturilor de duminică.
Erdogan şi-a consolidat priza asupra puterii de la o tentativă de lovitură de stat împotriva guvernării sale în 2015, lansând o campanie de suprimare a grupurilor de drepturile omului, a societăţii civile, a membrilor armatei şi poliţiei, a jurnaliştilor, profesorilor, funcţionarilor publici şi a activiştilor opoziţiei.