Erdogan, langa: “Război între Cruce şi Semilună” din cauza închiderii a 7 moschei în Austria
alte articole
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat decizia Austriei de a închide câteva moschei şi de a expulza zeci de imami finanţaţi de Turcia, precizând că măsura este împotriva Islamului şi a promis că va da un răspuns.
“Mi-e teamă că aceste măsuri luate de premierul austriac conduc lumea către un război între Cruce şi Semilună”, a afirmat Erdogan într-un discurs susţinut de Istanbul, despre care a relatat AFP.
Guvernul populist al Austriei a făcut anunţul vineri dimineaţă la o conferinţă de presă, ca parte a campaniei desfăşurate de coaliţia guvernamentală împotriva ideologiei islamice radicale şi a influenţei unor ţări precum Turcia asupra comunităţii islamice austriece, a precizat publicaţia Kronen Zeitung.
Mass media a raportat că între 40 şi 60 de imami, inclusiv familiile lor, ar putea fi expulzaţi din Austria. Aceştia sunt acuzaţi că au primit fonduri din străinătate şi au fost lansate investigaţii oficiale în 11 cazuri. Doi dintre imami deja s-au lovit de refuzul prelungirii permiselor de reşedinţă.
Printre moscheile care ar putea fi închise se numără Moscheea Lupilor Suri din Antonsplatz, în districtul vienez Favoriten.
Celelalte şase moschei se află în Viena, precum şi statele Austria Superioară şi Carinthia. Potrivit unor rapoarte, aparent în toate aceste moschei sunt răspândite învăţăturile salafiste radicale.
Erdogan a afirmat sâmbătă: “Ei au spus că vor expulza aceşti oameni din Austria. Credeţi nu vom reacţiona dacă veţi face un astfel de lucru?”
“Aceasta înseamnă că va trebui să facem ceva”, a adăugat el, fără să detalieze.
Aproximativ 360.000 de persoane de origine turcă trăiesc în Austria, inclusiv 117.000 de cetăţeni turci.
Relaţiile dintre Ankara şi Viena s-au deteriorat după ce un puci eşuat în 2016 în Turcia a fost urmat de o campanie masivă de arestări şi suprimare a opoziţiei. Discursul lui Erdogan a avut loc înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative din 24 iunie, în cadrul cărora el se confruntă cu o opoziţie semnificativă.
În timpul referendumului de anul trecut din Turcia pe tema extinderii puterilor prezidenţiale, tensiunile s-au amplificat între cele două ţări după ce Austria a afirmat că nu va permite desfăşurarea pe teritoriul său a unor evenimente legate de campania de promovare a referendumului.
Decizia privind expulzarea imamilor a fost luată după o serie de scandaluri care au implicat diverse moschei din Austria, inclusiv una în care un număr de islamişti aparent ar fi complotat să răstoarne guvernul şi să îl înlocuiască cu un califat islamic. Asociaţia ATIB a fost criticată săptămâna trecută după ce o moschee turcă a postat imagini cu băieţi tineri depunând jurăminte faţă de statul turc.