Epidemia de Ebola închide graniţe şi zboruri

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Tom Frieden, directorul Centrelor americane pentru Control al Bolilor şi Prevenţie, trebuia să zboare către Africa de Vest, luni, pentru a evalua efectele celei mai grave epidemii de Ebola de până acum. Dar zborul său a fost anulat.

Decizia a fost ultima măsură de acest gen a valului de ţări şi linii aeriene care au oprit călătoriile spre şi dinspre zonele cele mai lovite de Ebola – Liberia, Guineea şi Sierra Leone.

Brussels Airlines a fost forţată să oprească zborurile către regiunea afectată după ce Senegalul a refuzat, în timpul acestui weekend, să permită unui avion belgian să aterizeze în capitala senegaleză Dakar, pentru schimbarea personalului. Senegalul a trimis astfel un mesaj clar care spune că nu vrea să aibă nimic de deaface cu zborurile care se îndreaptă spre Liberia, Guineea şi Sierra Leone.

Numărul tot mai mare de zboruri anulate şi de restricţii la graniţă au alarmat oficialii din sănătatea publică din întreaga lume. Mai multe, decizia statelor de a se izola de virus au înfricoşat rezidenţii din ţările afectate, care se tem că ar rămâne prinşi în propriile graniţe naţionale. De asemenea, oficialii ţărilor lovite de epidemie sunt îngrijoraţi de dezastrul economic care va fi provocat de reducerea accesului aerian către alte ţări.

Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS) a avertizat, luni, că aceste interdicţii vor îngreuna eforturile de combatere a epidemiei. Mesajul a fost întărit şi de Organizaţia Naţiunilor Unite, care a anunţat că transportarea personalului medical şi a resurselor medicale a fost ”sever îngreunat” de restricţii.

David Nabaroo, care conduce efortul OMS împotriva Ebola, a recunoscut, luni, că amploarea actuală a epidemiei este terifiantă şi a subliniat importanţa menţineri rutelor aeriene obişnuite şi a graniţelor.

Un raport BBC din luna noiembrie 2012 arată că oameni de ştiinţă din Canada au descoperit că “cea mai mortală formă a virusului ebola se poate transmite pe calea aerului, între specii.

“Ce credem că s-a întâmplat este că picături relativ mari de apă, care pot sta suspendate un timp limitat în aer, au purtat virusul”, au declarat cercetătorii Agentei de Sănătate Canadiene.

Luna trecută, Asky Airlines a oprit zborurile către Liberia şi Sierra Leone după ce un pasager liberian aflat într-un zbor către Lagos, Nigeria, a murit de Ebola şi a provocat o mini epidemie pe teritoriul nigerian.

Furnizorul de servicii aeriene al Nigeriei, Arik Air, a încetat zborurile către Liberia şi Sierra Leone. Apoi Emiratele Arabe Saudite au anulat toate cursele spre Africa de Vest. O parte din zborurile către continentul african au fost anulate şi de serviciile aeriene Air Cote d’Ivoire, Korean Air şi British Airways.

Mai mult, graniţele încep şi ele să fie închise. Africa de Sud a interzis intrarea călătorilor din Guineea, Liberia şi Sierra Leone. Senegal a închis graniţa cu Guineea. Chad a închis graniţa cu Nigeria.

Săptămâna trecută, în Africa, Kenya Airways şi Gambia Bird au stopat zborurile către Liberia şi Sierra Leone.

Iar în Sierra Leone au rămas active doar două linii aeriene comerciale – Royal Air Maroc şi Air France – pe Aeroportul Internaţional Lungi.

În acelaşi timp, OMS a anunţat că epidemia a provocat moartea a cel puţin 1.427 de persoane dintr-un total de 2.615 cazuri confirmate. Dar numărul real a fost apreciat de OMS ca fiind mult mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe