Enrico Letta anunţă un vot de încredere în parlament şi spune că 'trebuie să ne rugăm pentru Italia' (presă)
Se intensifică criza politică din Italia, după decizia lui Silvio Berlusconi de a-şi retrage miniştrii din guvern, iar premierul Enrico Letta anunţă un vot de încredere în parlament şi spune că toţi italienii 'trebuie să se roage pentru Italia' în acest moment dificil, informează luni presa din Peninsulă.
Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că şeful guvernului italian, Enrico Letta (moderat de centru-stânga), care a avut duminică seară o întrevedere de 90 de minute cu şeful statului, Giorgio Napolitano, a anunţat că va solicita un vot de încredere miercuri în parlament, deoarece situaţia este 'deosebit de complexă'.
'Nu intenţionez să guvernez cu orice preţ', a afirmat şeful executivului de la Roma, duminică seară, în cursul unui interviu acordat postului public de televiziune Rai Trei, adăugând că, după votul de încredere din parlament, 'va trage concluziile' dacă îşi va da seama că nu mai este posibilă aplicarea programului actualului guvern italian de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru. De asemenea, tot duminică, într-un discurs ţinut la Roma, la sediul asociaţiei catolice Sant'Egidio, premierul le ceruse tuturor cetăţenilor 'să se roage pentru Italia' în acest moment dificil, de criză instituţională, subliniază principalul cotidian roman.
La rândul său, după întâlnirea cu Letta, care a avut loc la Palatul Quirinale de la Roma, preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a declarat că va dizolva camerele 'numai în cazul în care nu va exista alternativă'.
Între timp, Silvio Berlusconi, care a împlinit duminică 77 de ani, într-un interviu acordat postului privat de televiziune Italia 1 (al cărui proprietar este), a acuzat din nou executivul Letta, pe care l-a numit 'un guvern al taxelor', şi a anunţat că sunt 'inevitabile' alegerile anticipate, pentru a le reda cuvântul cetăţenilor italieni, notează publicaţia amintită.
Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano relevă faptul că situaţia politică este incertă după ce Silvio Berlusconi, confruntat cu o posibilă expulzare din Senat după ce a fost condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală, a amplificat presiunile asupra guvernului, în ultimele zile. Săptămâna trecută, mai mulţi parlamentari din partidul său, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), au semnat - fără a o remite - o scrisoare de demisie. Iar sâmbătă, cinci miniştri din partidul său şi-au anunţat demisiile. Decizie criticată duminică de premierul Letta, care a declarat că aceste 'demisii în bloc' reprezintă 'o ameninţare' faţă de activitatea executivului italian.
'O minoritate nu poate dizolva parlamentul prin propria sa demisie', a explicat Letta, care a exclus însă alegeri anticipate fără o reformă prealabilă a actualei legi electorale italiene, care a condus în luna februarie (la ultimele alegeri legislative) la un impas politic, lipsind Italia de o majoritate clară, observă principalul cotidian milanez.
'Haos în partidul lui Berlusconi', scrie 'La Stampa' din Torino, care precizează că numeroase tensiuni s-au ivit în cadrul partidului de dreapta fondat de fostul premier italian (Poporul Libertăţii), după decizia lui Silvio Berlusconi de a impune demisia tuturor parlamentarilor şi a celor cinci miniştri, 'din cauza problemelor sale judiciare'. Doi dintre cei cinci miniştri demisionari din PdL, Beatrice Lorenzin (ministrul sănătăţii) şi Gaetano Quagliariello (ministrul reformelor), au anunţat duminică că nu se vor înscrie în noul partid de dreapta al lui Berlusconi, Forza Italia, iar ministrul de interne, Angelino Alfano (care este şi secretar al PdL şi vicepremier), a postat duminică un mesaj pe Facebook în care a scris că, dacă în partidul lui Berlusconi vor învinge 'extremiştii', el personal are intenţia să rămână 'berlusconian, dar într-un mod diferit'.
Berlusconi le-a impus celor cinci miniştri să îşi dea demisia 'fără a-i consulta', precizează publicaţia amintită.
'Criză de guvern şi revoltă în cadrul Poporului Libertăţii', titrează publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma, care scrie că Il Cavaliere, care nu acceptă condamnarea definitivă din partea Curţii de Casaţie la un an de închisoare sub acuzaţia de fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, riscă să distrugă partidul pe care l-a fondat şi mai riscă, prin intransigenţa sa politică, să devină un personaj 'de extremă dreaptă'.
Săptămânalul catolic 'Famiglia Cristiana', într-un articol intitulat 'Berlusconi fără demnitate', scrie că decizia lui Il Cavaliere de a impune demisia celor cinci miniştri din PdL reprezintă un gest grav, luat 'pe pielea italienilor', un gest prin care 'şi-a pierdut orice demnitate personală', impunând această lipsă de demnitate şi celor cinci miniştri 'care au jurat să respecte Constituţia italiană'.