Emigranţii chinezi bogaţi se confruntă cu Fiscul din SUA

Peninsula din sud Sf. Kitts este prezentată în aceast fişier foto distribuit de către Autoritatea pentru Turism din Sf. Kitt. Avocaţi din SUA specializaţi în taxe recomandă chinezilor bogaţi Sf. Kitts drept o posibilă alternativă pentru emigrare în loc de Statele Unite ale Americii.
He Qinglian
06.03.2013

Legătura apropiată între Statele Unite şi China se reflectă prin impactul Legii de Achitare a Obligaţiilor Fiscale referitoare la Conturile din Străinătate (FATCA) privind oamenii bogaţi din China.

La data de 14 februarie, Departamentul Trezoreriei al SUA a anunţat un acord bilateral cu Elveţia privind punerea în aplicare a FATCA. Acest lucru a generat destul de multă agitaţie în rândul elitelor din China, deşi reacţiile lor sunt oarecum ascunse de lumea exterioară.

Paradisul fiscal de peste mări dispare

FATCA a fost adoptată în 2010. În temeiul actului, contribuabilii americani, inclusiv deţinătorii de cărţi verzi, care au active financiare în afara Statelor Unite cu o valoare totală de peste 50.000 de dolari, trebuie să raporteze aceste active la IRS (Fisc).

În plus, Legea obligă instituţiile financiare străine să raporteze direct către IRS anumite informaţii despre conturi financiare deţinute de contribuabilii americani. Începând din 2014, instituţiile financiare străine vor fi penalizate sau vor risca respingerea intrării pe piaţa americană în cazul în care nu se conformează cu legea.

Departamentul Trezoreriei al SUA este angrenat cu peste 50 de ţări, inclusiv Taiwan, China şi Canada, în încercarea de a pune în aplicare FATCA prin acorduri interguvernamentale (IGA). La 14 februarie, Elveţia a devenit cea mai nouă ţară care a semnat IGA. Începând cu anul 2010, opt ţări, printre care Anglia, Danemarca, Irlanda şi Mexic au semnat IGA.

De la adoptarea sa în 2010, FATCA a făcut ca evaziunea fiscală de peste graniţe să fie mult mai dificilă pentru unii americani bogaţi. Un raport al Cotidianului Sing Tao a precizat că din 2009 în 2011, 1.781 de cetăţeni americani au renunţat în mod voluntar la cetăţenia lor.

Nigel Green, directorul Grupului deVere, care oferă servicii financiare pentru persoanele care au renunţat la cetăţenia SUA, a declarat că, în ianuarie, numărul de clienţi care au întrebat despre renunţarea la cetăţenia americană pentru a evita taxele a crescut cu 48% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În 2009, actorul Jet Lee a renunţat atât la cetăţenia sa chineză cât şi la cea americană pentru a deveni un cetăţean al statului Singapore. Acest lucru arată că a avea cetăţenie americană nu mai este la fel de atractiv ca înainte.

Cei mai bogaţi chinezi sunt fie oficiali corupţi, fie au colaborat cu oficiali corupţi

Potrivit Monitorului Federal, 1.100 de americani au renunţat la cetăţenia lor în primele 9 luni ale anului 2012 pentru a scăpa de FATCA. De exemplu, Eduardo Saverin, unul din fondatorii Facebook, s-a născut în Brazilia şi s-a mutat în Statele Unite în 1998. În septembrie 2011, Saverin a renunţat la cetăţenia SUA şi a devenit cetăţean al Singapore.

Deoarece nu există niciun impozit pe capitalul câştigat în Singapore, Saverin putea economisi 100 milioane de dolari din taxe. Cu toate acestea, conform Legii Asistenţei Veniturilor şi Scutirii de Taxe pentru Eroi din 2008 (Legea HEART), în cazul în care cetăţenii americani şi rezidenţii permanenţi care au deţinut cărţi verzi pentru opt din ultimii 15 ani intenţionează să emigreze definitiv, aceştia vor beneficia de o "scutire de impozitare" dacă impozitul lor total pe venit ajunge la 125.000 de dolari în ultimii cinci ani, sau activele nete ale acestora ajunge la 2 milioane de dolari, sau nu pot dovedi că au plătit toate impozitele în ultimii cinci ani.

Biletele SUA tocmai s-au scumpit

Chinezii, mai ales elita politică şi financiară, a emigrat în Statele Unite în număr mare. Profesorul Lin Zhe din cadrul Şcolii Centrale a Partidului dezvăluite, în timpul Congresului Naţional al Poporului din martie 2010, că peste 1,18 milioane de oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC), soţiile şi copiii acestora s-au mutat în străinătate din 1995 în 2005.

Publicaţia Ştirile Juridice de Seară a întocmit o hartă a imigraţiei chinezilor bogaţi, care arată unde s-au mutat aceştia, distribuţia globală, precum şi suma de bani investită. S-a ajuns la concluzia că din cele 10 miliarde de dolari care sunt transferate anual peste mări, 80% au ajuns în Statele Unite, Canada şi Australia, iar restul au ajuns în zone precum Europa, Singapore şi Malaezia.

Detaliile finale ale FACTA au apărut în luna ianuarie a acestui an. Acum câteva zile, după ce am publicat pe Weibo acordul bilateral dintre Elveţia şi SUA, blogerii l-au apreciat, crezând că "Statele Unite o ajută pe China să lupte împotriva corupţiei".

FATCA îi va învăţa pe chinezii bogaţi cum să devină cetăţeni care respectă legea şi să-şi plătească impozitele

Pentru acei "oficiali goi" şi chinezi bogaţi care şi-au strâns averea prin influenţă politică, FATCA reprezintă o adevărată lovitură. În China, aceste elite s-au obişnuit să beneficieze de privilegii speciale de scutiri fiscale. Achiziţionarea cetăţeniei SUA sau a reşedinţei permanente a fost doar o formă de asigurare, dar gândul de a plăti cinstit impozitele iese din discuţie.

Sustragerea de la plata taxelor în Statele Unite este o infracţiune. Astfel, FATCA a crescut foarte mult şansa ca chinezii bogaţi să fie traşi la răspundere penală. Pentru a evita o posibilă condamnare la închisoare în China, astfel de oameni trebuie acum să restituie sume mari de dolari pentru plata impozitelor, pentru a evita să meargă la închisoare în ţări străine. Cum ar putea fi acest lucru benefic? Astfel, "oficiali goi"şi chinezii bogaţi sunt foarte tulburaţi.

De fapt, este mult mai dificil pentru chinezii bogaţi să facă o alegere cu privire la FATCA decât oamenii din alte ţări. Majoritatea chinezilor bogaţi sunt fie oficiali corupţi, fie au colaborat cu oficiali corupţi şi au făcut bani în zonele juridice cenuşii, fapt ce implică secrete întunecate.

Deşi actuala campanie anti-corupţie a regimului chinez este doar un efort făcut cu jumătate de inimă, oficialii corupţi se confruntă întotdeauna cu riscuri imprevizibile, cum există posibilitatea ca colegii subordonaţi şi amantele lor să devină cu uşurinţă turnători. Deci, scopul lor real de a se muta peste mări este de a evita o posibilă pedeapsă judiciară în China, nu de a duce un stil de viaţă mai bun.

Statele Unite ale Americii este destinaţia lor preferată pur si simplu pentru că orice acord de extrădare între Statele Unite şi China este foarte puţin probabil, deoarece China respinge toate valorile universale.

Astfel, Statele Unite s-au dovedit a fi cel mai bun loc pentru a se ascunde. Cu alte cuvinte, în cazul în care aceşti chinezi bogaţi ar trebui să-şi predea cetăţenia americană sau cartea verde pentru a evita taxele, aceasta ar însemna că aceste persoane ar trebui să renunţe, de asemenea, la cel mai sigur refugiu din lume.

Ce ţară din lume ar putea înlocui Statele Unite pentru a fi refugiul lor de siguranţă? Canada, Australia şi alte ţări îşi fac din ce în ce mai stricte politicile de imigrare. Deci, este greu de spus dacă într-o zi toate aceste ţări nu vor veni cu ceva de genul FATCA.

Dacă creşterea copiilor nu este o problemă, Singapore ar putea deveni o destinaţie atractivă pentru chinezii bogaţi. Cu toate acestea, în ultimii ani, Singapore nu a fost dispus să rostogolească covorul său roşu pentru imigranţii chinezi. Se pare că imigranţii chinezi au devenit inamicul public nr. 1 în Singapore.

Pe lângă aceste ţări, firmele de avocatură din SUA au oferit alternative, cum ar fi Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis. Mă întreb cât de mulţi oameni ar putea indica locul exact fără să se uite pe o hartă.

Niciun paradis sigur

Cu intrarea în vigoare a FATCA, Statele Unite ale Americii a devenit o ascunzătoare mult mai scumpă pentru "oficiali goi" şi pentru chinezii bogaţi. În cazul în care şi-ar fi declarat sincer toate activele şi veniturile în China, aceştia ar trebui să plătească anual 30% impozit FATCA. Acest lucru este mental inacceptabil, deoarece în China, ei nu trebuie nici măcar să-şi plătească masa de prânz. Contrastul este prea mare pentru a fi tolerat.

În opinia mea, FATCA este extraordinară, pentru că îi învaţă pe chinezii bogaţi cum să fie responsabil din punct de vedere social. În China, chinezilor bogaţi nu le place să-şi îndeplinească responsabilităţile lor sociale şi vor doar să obţină câştiguri suplimentare după ce se mută în alte ţări.

În opinia lor, câştigurile şi beneficiile din China şi Statele Unite ale Americii ar trebui să fie toate îndesate în buzunarele lor, în timp ce responsabilităţile sociale din ambele ţări ar trebui să fie complet neglijate. Cel puţin FATCA va învăţa chinezii bogaţi cum să fie cetăţeni care respectă legea şi care să-şi plătească impozitele.

Aceştia ar putea cu siguranţă învăţa câte ceva de la americanii bogaţi. În ultimii doi ani, guvernul Statelor Unite s-a confruntat cu o dificultate financiară serioasă. Astfel că 200 de americani bogaţi i-au scris o scrisoare preşedintelui Obama, cerându-i acestuia să le perceapă un impozit mai mare. Dacă chinezii bogaţi ar putea face acelaşi lucru, nu ar mai exista ura profundă între bogaţii şi săracii în China.

He Qinglian este un proeminent autor şi economist chinez. Stabilită în prezent în SUA, ea a scris "Capcanele Chinei", care se referă la corupţia din reforma economică a Chinei din anii 1990 şi "Ceaţa Cenzurii: Controlul mass-mediei din China", care vorbeşte despre manipularea şi limitarea presei. Aceasta scrie regulat despre probleme contemporane sociale şi economice chineze

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor