Elvetia aresteaza un functionar bancar pentru ca a dezvaluit date catre WikiLeaks
Politia elvetiana a arestat un fost functionar bancar pe nume Rudolf Elmer miercuri pentru ca a dezvaluit date catre WikiLeaks, la cateva ore dupa ce a fost gasit vinovat de incalcarea legilor stricte elvetiene pentru secretele bancare intr-un alt caz.
La ora 18:30 Elmer a fost luat in custodie de politie, fiind acuzat de incalcarea secretului bancar strict, pentru ca a funizat date private despre clienti si a amenintat un angajat la firma unde a lucrat, Banca Julius Baer.
"Biroul procurorului sef verifica daca Rudolf Elmer a incalcat legea bancara elvetiana atunci cand a inmanat CD-urile catre WikiLeaks", au declarat politia cantonala din Zurich si procurorul sef intr-o declaratie comuna.
Ei au refuzat sa dea orice alte detalii.
La o conferinta de presa din Londra luni, Elmer a inmanat date ale unor sute de detinatori de conturi de banca offshore, fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, spunand ca doreste sa atraga atentia asupra abuzurilor financiare.
Taxa de suspendare
Tribunalul l-a condamnat pe Elmer la o amenda de 7200 de franci elvetieni (7505$) si l-a suspendat pentru doi ani, fara sa dea motive, deoarece ele vor veni in decizia scrisa. Acuzarea a cerut inchisoare de opt luni si o amenda de 2000 de franci.
Tribunalul de miercuri nu s-a preocupat de WikiLeaks, iar apararea va decide daca sa faca apel in urmatoarele 10 zile.
Judecatorul Sebastian Aeppli l-a achitat pe Rudolf Elmer de acuzatiile conform carora acesta ar fi cerut 50 000 USD pentru a inapoia datele clientilor fostei firme unde a lucrat, Julius Baer, si ca a amenintat cu bomba sediul bancii.
Elmer, care a ajutat WikiLeaks sa devina popular acum trei ani cand l-a folosit ca sa publice detalii secrete ale clientilor, a recunoscut ca a trimis datele bancii Julius Bare catre autoritatile fiscale.
Dar a negat ca a santajat sau a amenintat cu bomba sediul Julius Baer si a declarat ca nu a luat niciun ban in schimbul datelor secrete.
Elmer a petrecut o luna in arest in 2005, cand au fost facute primele acuzatii impotriva lui.
"Sunt un critic al sistemului si doresc sa spun societatii ce se intampla in aceste ape noroioase", a declarat Elmer la o conferinta de presa inaintea verdictului. Elmer care a condus sucursala din Insulele Cayman a bancii elvetiene, dedicata pentru clienti bogati, pana cand a fost concediat in 2002.
Elmer crede ca Julius Baer a pornit o campanie de "psihoteroare" impotriva lui si a familiei sale si i-au oferit 500 000 de franci pentru a-l face sa taca. El afirma ca nu a luat niciodata vreun ban pentru datele secrete.
Dar a recunoscut ca a scris emailuri anonime in 2005, amenintand ca trimite detaliile clientilor catre autoritatile fiscale si media daca Julius Baer nu opreste niste actiuni, ramase nespecificate.
"Situatia era foarte amenintatoare. Eram foarte speriati si m-am gandit ca banca era in spatele situatiei. De aceea am trimis emailurile", a declarat Elmer la tribunal.
Elmer a recunoscut de asemenea acuzatiile ca a trimis detaliile clientilor la autoritatile fiscale elvetiene, dar a negat ca a facut amenintari impotriva fostilor colegi.
Tragator de alarma?
Julius Baer, care a negat sa sucursala sa din Cayman ar fi folosita pentru evitarea taxelor, sustine ca Elmer a pornit "o campanie de intimidare personala si o vendetta" impotriva bancii dupa ce aceasta a refuzat cererile sale de compensare financiara dupa concedierea din 2002.
"Am sustinut acuzarea, judecatorul a urmat in mare parte argumentele procurorului", a declarat Jurt Langhard, un avocat pentru Julius Baer. "Suntem satisfacuti".
Vorbind in tribunal, procurorul Alexandra Bergmann a declarat ca Elmer si-a cultivat imaginea de tragator de alarma doar mai tarziu in disputa cu Baer.
"Pe vremea cand lucra in Insulele Cayman, el nu putea sistemul la indoiala foarte tare", a spus Bergmann.
Avocatul lui Elmer, Ganden Tethong Blattner, a afirmat ca acesta precum si familia sa au platit un pret mare pentru ca s-au opus unui adversar puternic.
"Aceasta este povestea unui barbat care a descoperit nereguli si care a fost sub supraveghere continua pentru mai mult de un an. Aceasta presiune imensa a avut ca scop tacerea lui", a afirmat ea.
Aproape 10 protestatari din Partidul Listei Alternative, de stanga, s-au adunat in fata tribunalului, tinand un banner pe care scria "Vrem sa il spanzuram pe Rudi, l-au lasat liber pe Kaspar", referindu-se la presedintele UBS Kaspar Villiger.
Elvetia a dat anul trecut detalii despre 4450 de conturi UBS autoritatilor SUA ca parte a unui acord de rezolvare a verificarilor taxelor din cea mai mare banca a sa, in ciuda legilor de secrete stricte. Niciunul dintre bancheri nu a fost acuzat in Elvetia.
Elmer, un auditor certificat care a lucrat si la Credit Suisse si KPMG, a argumentat ca secretul bancar elvetian nu ar trebui sa se aplice, deoarece documentele pe care le-a dezvaluit se refera la conturi din Cayman.
Secretul bancar elvetian a ajuns sa fie tinta atacului mondial in ultimii ani, cu Germania vecina cumparand date secrete de la informatori pentru a urmari evaziunea fiscala.