Elon Musk contraatacă. Acuză Twitter de fraudă

Elon Musk
Elon Musk (Brendan Smialowski/Getty Images)

Elon Musk i-a acuzat pe directorii Twitter, într-o cerere reconvenţională, că au prezentat în mod fraudulos o subestimare a numărului de utilizatori falşi, cunoscuţi sub numele de boţi (roboţi web).

În iulie, Twitter l-a dat în judecată pe Musk pentru că s-a retras dintr-un acord de achiziţie de 44 de miliarde de dolari, susţinând că acesta ar fi încălcat acordul.

În cererea reconvenţională înregistrată sub sigiliu luna trecută şi obţinută de The Epoch Times pe 5 august, Musk spune că s-a bazat pe declaraţiile făcute de Twitter către Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA cu privire la componente cheie ale companiei, cum ar fi procentul de conturi false şi spam şi practicile de moderare.

Dar, odată ce Musk a încheiat acordul, a constatat că firma de tehnologie a refuzat să ofere acces la registrele şi evidenţele contabile ale companiei pentru a verifica informaţiile.

"Cu cât Twitter se sustrăgea mai mult chiar şi unor simple solicitări de informaţii, cu atât mai mult Musk a început să suspecteze că Twitter l-a indus în eroare", se arată în cererea reconvenţională depusă de Musk.

O statistică cheie: 238 de milioane de utilizatori activi zilnici monetizabili (utilizatori care văd efectiv reclame pe platformă şi care ar fi astfel consideraţi monetizabili). Dar acest număr este supradimensionat, deoarece există mai multe conturi false şi de spam pe platformă decât spune Twitter, potrivit cererii de chemare în judecată.

Există doar 173 de milioane de utilizatori care pot fi monetizaţi, iar majoritatea reclamelor sunt afişate la mai puţin de 16 milioane de utilizatori, se arată în document.

Twitter a declarat că mai puţin de 5% dintre utilizatorii săi sunt roboţi.

Musk, în cadrul unei întâlniri din luna mai, a încercat să înţeleagă cum a ajuns Twitter la acest procent. El "a fost "uimit să afle cât de slabe erau procesele Twitter", se arată în cererea reconvenţională. Musk a aflat că evaluatorii umani analizează un eşantion de doar 100 de conturi şi că directorii Twitter nu au putut spune cum au fost selectate conturile din eşantion.

"Spre deosebire de alte platforme, Twitter nu a trimis e-mailuri, SMS-uri sau alte notificări push utilizatorilor pentru a-i verifica. Musk şi-a dat seama că, în cel mai bun caz, faptul că Twitter s-a bazat pe procesul său şi l-a promovat a fost nesăbuit; în cel mai rău caz, a fost intenţionat înşelător", se arată în dosar.

"De atunci, dezvăluirile Twitter s-au clarificat încet-încet, Twitter închizând cu frenezie porţile către informaţii, într-o încercare disperată de a împiedica partea Musk să îi descopere frauda."

Pe baza datelor furnizate de Twitter, analizate cu ajutorul unui algoritm, este posibil ca o treime din conturile vizibile în luna iulie să fi fost false sau spam.

Declaraţiile făcute de Twitter către guvern conţineau "numeroase declaraţii false sau omisiuni materiale care denaturează valoarea Twitter şi care au determinat partea Musk să accepte să achiziţioneze compania la un preţ umflat", se arată în cererea reconvenţională.

Plângerea Twitter este descrisă ca fiind "nimic mai mult decât o încercare de a distrage atenţia de la aceste declaraţii false".

Musk cere instanţei să respingă procesul intentat de Twitter, să îi ofere costuri şi cheltuieli şi să acorde orice măsură suplimentară pe care instanţa o consideră adecvată.

Înţelegerea

Musk se oferise să cumpere Twitter pentru 54,20 USD pe acţiune în aprilie. În mai, el a suspendat tranzacţia din cauza îngrijorărilor legate de proporţia de conturi spam. Directorul general al Twitter, Parag Agarwal, a răspuns declarând că estimările interne pentru ultimele patru trimestre au arătat că roboţii reprezintă mai puţin de 5% din totalul conturilor Twitter.

Dar Musk şi-a exprimat scepticismul faţă de aceste cifre.

"Nu poţi să plăteşti acelaşi preţ pentru ceva care este mult mai rău decât au susţinut ei. ... Cu cât pun mai multe întrebări, cu atât cresc îngrijorările mele", a declarat Musk, într-o convorbire video, în cadrul unui eveniment găzduit de "The All-In Podcast" în luna mai.

În iulie, Musk s-a retras din afacere, refuzând să plătească taxa de retragere de 1 miliard de dolari.

În august, Twitter a emis citaţii către investitori, firme de avocatură şi bănci care au susţinut oferta de preluare a lui Musk. Între timp, Musk a emis citaţii către JP Morgan şi Goldman Sachs, cele două bănci care au consiliat Twitter. Procesul este programat să înceapă pe 17 octombrie.

Răspunsul Twitter

În propriul său dosar, întocmit ca răspuns la pretenţiile din cererea reconvenţională, Twitter a declarat că Musk a petrecut luni de zile "căutând o scuză pentru a ieşi din contract" şi a numit cererea reconvenţională drept "o poveste făcută pentru un litigiu care este contrazisă de dovezi şi de bunul simţ".

Chiar dacă compania nu a numărat corect roboţii, Musk nu are dreptul să renunţe la contract, spune Twitter.

"Când Musk s-a oferit să cumpere Twitter, nu a cerut - şi Twitter nu a făcut - nicio declaraţie cu privire la numărul de conturi false sau de spam. Acordul de fuziune nu conţine nicio referire la conturile false sau spam. De asemenea, Musk nu a cerut Twitter nicio informaţie pentru a "verifica" numărul de conturi false sau spam înainte de a încheia acordul de fuziune", se arată în răspuns.

"Dimpotrivă, Musk a renunţat la toate măsurile de diligenţă - acordând Twitter douăzeci şi patru de ore pentru a accepta oferta sa de acceptare sau de renunţare înainte de a o prezenta direct acţionarilor Twitter", a adăugat Twitter.

Compania cu sediul în California neagă faptul că a făcut declaraţii false sau înşelătoare în documentele depuse la comisia de valori mobiliare, menţionând că a spus într-unul dintre documente că estimarea sa privind numărul de roboţi "ar putea să nu reprezinte cu exactitate numărul real de astfel de conturi, iar numărul real de conturi false sau de spam ar putea fi mai mare decât am estimat".

"Aşteptăm cu nerăbdare procesul de la Curtea Chancery din Delaware", a declarat Bret Taylor, preşedintele consiliului de administraţie al Twitter, într-un comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură