Elicopter militar rusesc se prăbuşeşte în Siria. Ambii piloţi au murit
alte articole
Ministerul Apărării din Rusia susţine că un elicopter miliatar rus s-a prăbuşit în Siria, iar ambii piloţi aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa.
Într-o declaraţie publicată miercuri, ministerul a afirmat că elicopterul militar Mil Mi-24 s-a prăbuşit din cauza unei “defecţiuni tehnice” în 31 decembrie, în timp ce zbura către o bază aeriană din Hama.
Ministerul a precizat că elicopterul nu s-a prăbuşit din cauza vreunui incident în care au fost implicate forţe ale opoziţiei siriene sau militanţii islamişti de la sol.
“Ambii piloţi au murit în timpul aterizării forţate, la 15 km distanţă de baza aeriană”, a precizat ministerul, adăugând că un tehnician a fost rănit şi transportat la o altă bază aeriană pentru tratament de urgenţă.
Mi-24 este un elicopter de capacitate mare, cu două motoare, folosit pentru mai multe tipuri de operaţiuni, inclusiv pe câmpul de luptă, pentru a oferi suport direct tancurilor şi vehiculelor blindate.
Rusia a devenit în 2015 principalul susţinător militar al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul care zguduie Siria din 2011. Campania aeriană a Kremlinului împotriva grupurilor rebele siriene şi a grupului jihadist Statul Islamic a fost un factor decisiv în înclinarea balanţei acestui război în favoarea lui Assad.
În paralel, SUA şi aliaţii săi occidentali şi regionali, care sprijină grupurile rebele moderate ce luptă impotriva regimului Assad, desfăşoară în Siria o campanie aeriană separată împotriva Statului Islamic, beneficiind şi de suportul forţelor kurde siriene.
Desfăşurarea celor două campanii aeriene nu a fost fără surprize. În decembrie 2017, avioane de luptă americane şi ruseşti au avut o întâlnire tensionată în spaţiul aerian din estul Siriei, americanii lansând rachete de semnalizare pentru a determina avioanele de luptă ruseşti să părăsească zona, a afirmat Pentagonul. A fost cea mai recentă întâlnire dintre avioanele celor două forţe aeriene în Siria, care operează deseori la mică distanţă în spaţiul aerian al ţării arabe.
În acelaşi timp, împreună cu Iranul şi Turcia, Rusia a intermediat acorduri locale de încetare a focului între armata siriană şi facţiunile rebele. Aceste acorduri au dus la reducerea violenţelor, deşi forţele lui Assad au continuat să amplifice presiunea asupra zonelor ocupate de rebeli şi jihadişti în suburbiile capitalei Damasc şi în provincia nord-estică ocupată de rebeli Idlib.
La începutul acestei luni, Putin a anunţat retragerea parţială a trupelor ruseşti din Siria, afirmând că armata şi-a atins obiectivul militar al înfrângerii Statului Islamic în ţara arabă. Dar, în ciuda anunţului său, Rusia a declarat că îşi va extinde bazele militare din Tartus şi Hmeimim.