Elena Robu: Macron propune o lege împotriva ”fake-news”, Dodon este autorul multora dintre ele

foto simbol, fake news (elenarobu.md)
Maria Maevschi
04.01.2018

În contextul demarării consultărilor publice pe marginea proiectului noului Cod al audiovizualului, jurnalista Elena Robu a scris pe blogul său că, în Franţa, preşedintele Emmanuel Macron propune o lege contra ”fake-news”, pe când în Moldova chiar şeful statului, Igor Dodon, „este autorul multor informaţii false”.

Jurnalista a menţionat că preşedintele Franţei şi-a exprimat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii presei, îngrijorarea în legătură cu informaţia falsă care circulă pe internet, anunţând pe această cale, o lege cu privire la consolidarea controlului spaţiului online în perioada electorală, în lupta contra ştirilor false.

”Am decis să dezvoltăm dispozitivul nostru juridic pentru a proteja viaţa democratică de ştirile false. Un proiect de lege în acest sens va apărea în curând”, a precizat Macron în cadrul întâlnirii, explicând că, ”în perioada electorală, nu vor mai fi aceleaşi reguli pentru conţinutul care circulă pe platformele online. Vor fi impuse obligaţiuni de transparenţă sporite pentru tot conţinutul sponsorizat. Se va cere publicarea identităţii agenţiilor de publicitate şi a celor care le controlează şi se va limita plafonul sumelor care sunt virate pentru acest conţinut. În cazul difuzării ştirilor false, va fi posibilă sesizarea unui judecător printr-o acţiune în judecată, unde se poate decide, dacă va fi necesar, eliminarea conţinutului respectiv de pe site, ştergerea contului utilizatorului sau chiar blocarea site-ului”.

Pe de altă parte, în Republica Moldova, însuşi preşedintele ţării difuzează informaţii false atunci când spune că a crescut exportul pe piaţa Federaţiei Ruse sau că ar fi deschis 100 de mii de locuri de muncă, a menţionat Elena Robu.

Luând în considerare faptul că şeful statului s-a expus, din nou, negativ pe marginea legii ”anti-propagandă” care prevede introducerea în Codul Audiovizualului a noţiunii de „securitate informaţională”, jurnalista consideră că este tocmai momentul şi timpul să se discute în privinţa invaziei de ştiri false în spaţiul online şi pe reţelele de socializare.

„Ce facem cu emblematicul caz al tânărului Corneliu Ababii, membru al organizaţiei de tineret a Partidului Democrat, care gestionează nu mai puţin de 10 site-uri ce răspândesc ştiri false în spaţiul virtual moldovenesc, despre care a scris într-o investigaţie Ziarul de Gardă?! Şi câţi asemenea producători de ştiri false se pot naşte în Moldova? Mulţi, foarte mulţi, pentru că ştirile false aduc bani şi dezechilibrează publicul”, a subliniat Elena Robu.

În acest sens, jurnalista a scris că Moldova nu trebuie să inventeze bicicleta, putând prelua anumite proiecte de legi care funcţionează bine în afară, sancţiona şi bloca asemenea site-uri care difuzează fake-news-uri ghidate de interese politice. Aceasta consideră că nu ar fi o problemă, doar că justiţia selectivă din Moldova prin (in)acţiunile ei duce la închiderea sub diferite pretexte, doar a unor portaluri de ştiri incomode.

„Fără o justiţie corectă, independentă nu putem face regulă în niciun domeniu. Iată diferenţa cea mare între state democratice şi R. Moldova. În ţările democratice preşedinţii, politicienii se gândesc, cât de cât, la cetăţeni, la nevoile lor. În R. Moldova, preşedintele este suspendat (că aşa îi place să fie) ori de câte ori interese de grup prevalează asupra intereselor cetăţenilor. Şi iată aşa şi trăim. Până când?!”, se întreabă la final jurnalista din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor