Armata egipteană loveşte în rezistenţa islamistă (revista presei spaniole)

Armata egipteană a lovit în rezistenţa islamistă şi a ordonat arestarea a sute dintre partizanii preşedintelui Mohamed Morsi.
Armata egipteană a lovit în rezistenţa islamistă şi a ordonat arestarea a sute dintre partizanii preşedintelui Mohamed Morsi. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Armata egipteană a lovit în rezistenţa islamistă şi a ordonat arestarea a sute dintre partizanii preşedintelui Mohamed Morsi, însă cere poporului toleranţă şi susţine că garantează libertatea de exprimare şi reuniune. Cotidianele centrale spaniole de vineri consemnează cele ce se petrec în Egipt, însă acordă totodată atenţie şi unor chestiuni actuale interne, privitoare la cumpărarea, de către un demnitar andaluz, a unui apartament din care proprietarul fusese evacuat pentru neplata creditului, sau căderea liberă în care se află marile partide din Spania, în privinţa preferinţelor electoratului.

Armata egipteană loveşte nucleul rezistenţei islamiştilor, iar militarii au cerut arestarea a sute dintre susţinătorii lui Morsi, l-au capturat pe liderul spiritual şi au închis posturi de televiziune şi de radio. Cotidianul El Pais consemnează faptul că de la începutul protestelor în Egipt au murit aproape 40 de persoane.

El Mundo scrie că armata egipteană blochează rezistenţa islamistă decapitându-i conducerea, însă în acelaşi timp cere poporului toleranţă şi să renunţe la răzbunare. Forţele armate garantează libertatea de exprimare şi de asociere, mai scrie cotidianul spaniol vineri, când susţinătorii lui Morsi vor continua protestele împotriva loviturii de stat militare.

Islamiştii au convocat o zi de 'vineri a respingerii' faţă de lovitura de stat din Egipt, anunţă La Vanguardia. În vreme ce armata se lansează în atacarea Fraţilor Musulmani, iar preşedintele Morsi continuă să stea în arest, SUA şi UE reacţionează cu precauţie şi evită să vorbească de o lovitură de stat. Pe de altă parte, acelaşi cotidian citat scrie şi că guvernul de la Madrid are de gând să mute funcţionarii între diferitele niveluri ale administraţiei, îndeosebi dacă este vorba de personal din cadrul instituţiilor de la nivel local şi regional care vor fi închise.

Cotidianul ABC informează vineri pe prima pagină a ediţiei tipărite că vicepremierul regional din Andaluzia, Diego Valderas, de la formaţiunea Stânga Unită, a plătit 5 milioane de pesete pentru un apartament ipotecat şi pentru care casa de economii îi cerea 8 milioane de pesete primului proprietar. Acesta, evacuat pentru neplată, a declarat despre politician că 'mi-a spus că avea conştiinţa liniştită', după cum dezvăluie cotidianul spaniol menţionat.

La Razon prezintă situaţia fostului membru al organizaţiei separatiste basce ETA Josu Uribechevarría, care suferă de un cancer care i-a redus speranţa de viaţă la două luni, potrivit celor mai recente analize. Medicii menţin astfel diagnosticul din urmă cu aproape un an, iar metastaza se extinde, constată cotidianul spaniol citat. Acesta manifestă interes pentru starea condamnatului, întrucât acesta a cerut eliberarea pe motive medicale, care i-a fost acordată în cele din urmă.

Cotidianul catalan El Periodico constată că în Spania, cele două mari partide politice - PSOE (socialişti, în opoziţie) şi Partidul Popular (conservator, la putere) - se află în cădere liberă, întrucât criza şi corupţia le-au scufundat în preferinţele alegătorilor. PSOE ar urma să obţină, la noi alegeri, doar cel mult 107 fotolii de parlamentari (din cele 110, actuale), iar PP ar scădea de la cele 186 de parlamentari - câţi are acum în legislativ - la maxim 122, potrivit unui sondaj de opinie citat de publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe