Egiptul impune legea în Sinai

Operaţiunea Vulturul are drept scop pacificarea peninsulei Sinai, o regiune deşertică oficial sub dominaţie egipteană, dar transformată într-un teritoriu al nimănui. Aici marile triburi de beduini şi-au repartizat contrabanda cu arme şi droguri şi uneori chiar răpirile de turişti.
(photos.com)
Epoch Times România
13.08.2012

Operaţiunea Vulturul are drept scop pacificarea peninsulei Sinai, o regiune deşertică oficial sub dominaţie egipteană, dar transformată într-un teritoriu al nimănui. Aici marile triburi de beduini şi-au repartizat contrabanda cu arme şi droguri şi uneori chiar răpirile de turişti. Vidul de putere a permis grupurilor jihadiste să se instaleze în acest teritoriu pustiu de unde lansează diferite atacuri. Şi toate acestea la porţile Israelului, notează luni ziarul El Pais.

Numeroşi observatori coincid în semnalarea haosului care a precedat şi succedat revoluţia care l-a înlăturat pe dictatorul Hosni Mubarak şi care a marcat un punct de cotitură în Sinai. În lunile de dinaintea şi de după revoluţie, armata şi-a concentrat eforturile pe stabilizarea capitalei Cairo, canalului Suez şi altor puncte strategice ale ţării, lăsând deoparte îndepărtatul teritoriu deşertic unde liderii tribali impun legea. Puţinele forţe destinate peninsulei s-au concentrat mai ales în zonele turistice din sud şi din est, lăsând neprotejat nodul şi centrul peninsulei Sinai.

Etnicii bediuni deplâng discriminarea istorică din partea statului care îi împiedică să se înroleze ori să acceadă la posturile publice. Acest abandon a dus la crearea unei societăţi paralele, la marginea legii. 'Există grupuri extremiste care nu se ştie foarte clar dacă fac parte din Jihad ori sunt salafiste. Comerţul cu arme este controlat de marile familii beduine', spune un ziarist local. Un profesor de la Universitatea Al Azhar din fâşia Gaza v, spune că de la căderea lui Mubarak şi a regimului libian 'au început să ajungă arme mai sofisticate în Gaza prin tunelurile săpate sub Sinai. Au început să apară lansatoare de grenade precum cele folosite de rebelii libieni şi cantităţi mari de droguri'.

Unele reţele tradiţionale de contrabandă s-au reciclat şi s-au transformat în celule teroriste, profitând de infrastructura şi de implantarea pe care o aveau pe teren, susţine raportul ' Sinai, un nou front', publicat de Washington Institute for Near East Policy în ianuarie. 'Combinaţia de organizaţii teroriste palestiniene, beduini salafişti jihadişti şi o infrastructură de contrabandişti au transformat peninsula într-un refugiu sigur pentru terorişti cu armament greu şi sofisticat cu o amplă libertate de acţiune'. Acum o săptămână zece indivizi mascaţi au intrat într-o garnizoană de la frontieră au ucis 16 militari şi au furat două blindate cu care au forţat graniţa cu Israelul. Au fost însă doborâţi de o dronă şi mitraliaţi de soldaţi israelieni.

Atentatul de duminică nu a fost revendicat de niciun grup, dar părţile implicate s-au acuzat reciproc. Hamas, mişcarea islamistă care guvernează Gaza, şi Fraţii Musulmani egipteni au acuzat Mosadul şi Israelul că se află în spatele atentatului, în timp ce Israelul şi armata egipteană suspectează o posibilă implicare palestiniană. Ceea ce se întâmplă în Sinai are implicaţii directe în relaţiile dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas şi în conflictul israeliano-palestinian. Gaza se învecinează cu Sinaiul egiptean, prin Rafah, singurul punct de acces palestinian necontrolat de israelieni.

Dacă se dovedeşte că grupuri armate palestiniene au participat la atac, ecuaţia se complică şi mai mult. Oricine ar fi fost, nu există îndoială că grupul armat care a comis atentatul a ieşit din Sinai şi a dat dovadă de un grad înalt de coordonare şi de sofisticare în executarea loviturii. Noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a promis că va instaura ordinea în peninsulă. Este prima lui provocare politică şi diplomatică într-o ţară foarte polarizată şi cu o opinie publică majoritar antiisraeliană. Morsi a decapitat conducerea serviciilor secrete, l-a destituit pe guvernatorul zonei şi a lansat cea mai mare desfăşurare militară din 1979, când Israelul şi Egiptul au semnat tratatul de pace ce impune demilitarizarea peninsulei Sinai.

Israelienii nu par interesaţi că se forţează litera tratatului pentru a fi adaptat noii realităţi. Pentru ei, prioritatea este să se facă ordine în Sinai. Iar dacă egiptenii trebuie să facă treaba murdară, cu atât mai bine. Potrivit lui Yom Tov Samir, fost şef al frontului de sud al armatei israeliene, nu se va interveni decât în caz de extremă necesitate. Elicoptere de luptă, blindate şi sute de soldaţi egipteni au fost desfăşuraţi în ultimele zile în localităţile din Sinai. Mulţi spun însă că este de fapt o acţiune de descurajare şi că exerciţiul este mai mult o demonstraţie de forţă decât o ofensivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor