Egiptul din nou în stradă, manifestaţii pro-Morsi în toată ţara

Manifestaţii cu mii de susţinători ai fostului preşedinte Morsi au loc în marile oraşe ale Egiptului şi sunt în curs deja primele ciocniri între demonstranţi şi poliţie.
Egipt: Susţinători ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi demis iau parte la o demonstraţie în sprijinul acestuia la Cairo, 9 august 2013. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.08.2013

Manifestaţii cu mii de susţinători ai fostului preşedinte Morsi au loc în marile oraşe ale Egiptului şi sunt în curs deja primele ciocniri între demonstranţi şi poliţie. În Fayyoum, la 50 de kilometri sud de Cairo, ofiţerii de tras cu gaze lacrimogene şi să aud aude zgomotul împuşcăturilor cu arme de foc. Un bilanţ preliminar este de 28 de răniţi. În capitală, protestatarii au blocat mai multe drumuri cu maşini şi baricade, informează Rai Giornale.

Ciocniri între susţinători ai preşedintelui înlăturat şi forţele de securitate s-au înregistrat în cel puţin două guvernorate, la Fayoum şi Sharqiya.

În Fayoum, la 100 de kilometri sud de Cairo, suporterii lui Mohammed Morsi au încercat să intre în filiala locală a securităţii. În acel moment, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, aşa cum a raportat o sursă de la securitate pentru agenţia de ştiri Anadolu.

În conformitate cu cele spuse de Frăţia Musulmană, cel puţin 28 au fost răniţi şi au suferit efectele inhalării de gaz. În condiţii severe, chiar şi un poliţist.

În guvernoratul de Sharqiya, în schimb, cel puţin 15 persoane au fost rănite în ciocniri între susţinătorii şi adversarii fostului şef de stat islamic. Potrivit unor surse medicale, numai o singură persoană a fost spitalizată. În Alexandria, protestul a început în faţa moscheei Al-Kaed Ibrahim şi a continuat în arterele principale şi pe malul mării, provocând blocarea şi devierea traficului. Protestatarii au scandat sloganuri împotriva armatei şi au cerut repunerea în funcţie a lui Morsi, contestând forţele armate şi Ministrul Apărării, Abdel Fattah el-Sisi.

La Mahalla Al-Kobra, în Delta Nilului, au fost înregistrate momente tensionate atunci când suporterii lui Morsi au distribuit pliante împotriva armatei pe care scria: "Obiectivele Guvernului militar sunt: 350 de martiri, 7.500 de răniţi, o mie de prizonieri, reducerea pensiilor". În Assiut în Egiptul de Sus, câteva sute de protestatari pro- Morsi au mărşăluit în oraş scandând lozinci împotriva "laicilor".

În Cairo în schimb, au ieşit în stradă aproape 10.000 de oameni să-şi exprime sprijinul pentru demisul preşedinte Mohamed Morsi şi cer repunerea acestuia în funcţie. Demonstraţia de masă cerută de Frăţia Musulmană pentru a restabili legea, a pornit de la moscheea Al-Fath la Ramses, a ajuns la cea din Al-Nour Abbasiya şi apoi a ajuns în piaţa Rabaa Al- Adawiya în Nasr City, unde din 3 iulie este stabilit un sit-in pro-Morsi.

Între timp Tawadros al II-lea, Papă al Bisericii Copte egipteană, a decis să anuleze evenimentele publice planificate în aceste zile în Catedrala Sfântul Marcu din Cairo. Acest lucru se datorează temerilor legate de posibile atacuri împotriva credincioşilor. Acest lucru a fost declarat pentru BBC de către episcopul Angaelos, care conduce Biserica Coptă din Marea Britanie, arătând că un steag al Al-Qaeda a fost arborat pe o biserică din Egipt, în timp ce persoanele se rugau în interiorul acesteia. Unii musulmani cred că Biserica Coptă a sprijinit în mod activ "lovitura de stat" împotriva lui Morsi.

Pentru a complica situaţia din Egipt astăzi, a fost raportat că o dronă a Heyl Ha'Avir, Universitatea din aviaţie din Tel Aviv, a efectuat un raid într-o zonă de deşert în apropierea frontierei cu Sinai, lângă trecerea de Kerem Shalom în zona Rafah, împotriva unei rampe de lansat rachete a militanţilor care aveau intenţia de a lovi Israelul. Atacul aeroplanului fără pilot ar fi făcut 5 victime, a raportat agenţia palestiniană Maan citând o sursă din armata egipteană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor