Efectele guvernării PSD. După imunoglobulină, citostaticele. Mii de bolnavi de cancer rămaşi fără tratament

Din cauza politicii dezastruoase a preţului medicamentelor la nivel de Minister al Sănătăţii, bolnavii de cancer au fost lăsaţi fără un citostatic de bază în schema de chimioterapie, acuză preşedintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.04.2018

Mii de bolnavi de cancer nu îşi pot urma schemele de tratament, căci CISPLATIN, un citostatic de bază folosit în chimioterapie, este de negăsit de mai bine de o lună. În aceste condiţii, o dată în plus, bolnavii - cu toate că au plătit ani de zile asigurări de sănătate - sunt pe cont propriu, cine are bani merge în statele vecine şi îşi cumpără medicamentul care altfel ar fi trebuit să fie gratuit, cine nu, moare cu zile, a explicat, la RFI, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

"În multe scheme terapeutice este indispensabil şi nu are înlocuitor. Iar dacă ar fi să se găsească înlocuitor, cu siguranţă va fi o coplată substanţială în buzunarul pacientului. În chimioterapie este folosit în combinaţie cu alte medicamente, iar schemele de terapie care cuprind şi Cisplatinul nu pot fi aplicate pe pacient, din cauza lipsei acestuia de pe piaţă", a precizat Irimia.

Medicamentul nu este unul scump, mai susţine preşedintele ABC, însă a dispărut de pe piaţa românească "din cauza politicii dezastruoase a preţului medicamentelor la nivel de Minister al Sănătăţii."

"Noi am atras atenţia şi am notificat dispariţia acestui medicament şi nu numai. Dar în continuare primim doar promisiuni. Promisiunile nu ţin loc de medicament în schemele de tratament, a declarat Irimia.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declară că ştie de criza de CISPLATIN şi anunţă că în următoarele săptămâni ar urma să intre pe piaţă aproximativ 3000 de fiole, în condiţiile în care necesarul lunar este de 12.000.

"Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o altei companii. Compania respectivă a depus un dosar de exceptare de la etichetare. Este în lucru la ANMDM acest dosar. În două săptămâni vor intra pe piaţă aproximativ trei mii de fiole. (....) Cu altă denumire oficială există medicamente în spitale, furnizate de distribuitori. Într-adevăr, există probleme tehnice, dar pe care statul nu le poate controla. Nu pot să impun cine cui să vândă", a declarat Pintea.

Întrebată despre faptul că şi alte citostatice care apar pe piaţă, dispar şi că de mai bine de zece ani sunt carenţe în aprovizionarea spitalelor din România, Pintea a răspuns:

"Printre altele şi acest fenomen este una din cauzele care blochează aprovizionarea cu medicamente în mod curent. Dar mai sunt şi alte cauze la rezolvarea cărora lucrăm în acest moment. Printre altele şi preţurile."

Întrebată dacă România ar putea lansa un apel de urgenţă similar cu cel pentru imunoglobuline în condiţiile în care statele din jur au aceste medicamente, Pintea a răspuns:

"Încercăm să rezolvăm problemele din toate punctele de vedere tehnice. Apelarea mecanismului este ultimul lucru la care ne gândim. Pentru că trebuie să fim în stare să rezolvăm. Şi sunt convinsă că vom găsi soluţii. (...) Eu cred că pentru un bolnav de cancer orice termen este prea lung. (...) Trei mii de fiole (vor intra în ţară). Necesarul lunar este de 12 mii de fiole. Deci facem eforturi în continuare"

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor