Edward Snowden cere azil politic: De ce Franţa nu i-l va oferi

Constituţia Franţei din 1793 prevedea oferirea de azil politic oricărui om 'persecutat pentru ataşament faţă de libertate'. Acelaşi principiu a fost întărit ulterior de Constituţia din 1848.
(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2013

Constituţia Franţei din 1793 prevedea oferirea de azil politic oricărui om 'persecutat pentru ataşament faţă de libertate'. Acelaşi principiu a fost întărit ulterior de Constituţia din 1848. Cu toate acestea, după cum declară pentru Le Nouvel Observateur analistul Francois-Bernard Huyghe, cercetător în cadrul Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice de la Paris (IRIS), Franţa va refuza să-l primească pe Snowden şi asta din mai multe motive.

În primul rând, în actualul guvern francez nu există 'antiatlantişti' înverşunaţi, subliniază autorul articolului. Conducerea franceză pur şi simplu nu doreşte să se certe cu SUA.

În al doilea rând, cei care cer să se ofere azil deconspiratorului Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) reprezintă 'forţe marginale': comunistul Jean-Luc Melenchon, lidera partidului de extremă-dreapta 'Frontul Naţional', Marine Le Pen, şi Partidul Verzilor. Dacă ar accepta să-i ofere azil politic lui Snowden, guvernul francez ar recunoaşte practic că forţele enumerate mai sus au dreptate.

Nu în ultimul rând, spionajul împotriva aliaţilor nu mai constituie o surpriză pentru nimeni: în cercul restrâns al celor avizaţi toţi ştiau şi se ocupau oricum cu acelaşi lucru, explică Huyghe. Problema constă doar în aceea că scandalul s-a mutat în spaţiul public.

În general, Franţa a ocupat în problema Snowden o poziţie belicoasă, declarându-şi indignarea şi subliniind caracterul inadmisibil al unor asemenea acţiuni ale SUA, însă fără a propune niciun fel de măsuri de răspuns, subliniază analistul francez, în articolul preluat de Inopressa.ru.

Totuşi, dacă autorităţile franceze vor fi nevoite să comenteze public solicitarea lui Snowden privind oferirea de azil politic, ele nu vor prezenta argumentele sus-menţionate, îşi exprimă convingerea Huyghe. În schimb, Parisul va invoca diverse obstacole juridice sau faptul că pentru luarea unei asemenea decizii este nevoie de acordul tuturor celor 28 de membri ai Uniunii Europene (UE). Scopul autorităţilor franceze este de a-l refuza pe Snowden, însă menţinându-şi tonul belicos, explică analistul.

Este absolut evident că statul care îl va primi pe Snowden va trebui să se aştepte la sancţiuni din partea SUA, conchide Francois-Bernard Huyghe, recunoscând în acelaşi timp că printre cele câteva zeci de ţări către care fostul colaborator al NSA a înaintat cerere de azil 'se va găsi una suficient de antiamericană încât să îl primească'. 'Se prea poate ca aceasta să fie Venezuela, care nu mai are ce pierde', estimează analistul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor