SUA-Rusia: Iniţiativa 'Geneva-2', eşec total
alte articole
Negocierile din 2 iulie, din Brunei, dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry, au adus claritate pe marginea problemelor-cheie ale relaţiilor ruso-americane. Potrivit cotidianului rus Kommersant, Moscova şi Washingtonul s-au împăcat deja cu eşecul iniţiativei privind desfăşurarea unei noi conferinţe internaţionale pe marginea problemei siriene, 'Geneva-2', iar acum decid cum să anunţe acest lucru.
În afară de aceasta, autorităţile ruse şi-au clarificat atitudinea faţă de recenta propunere a preşedintelui SUA, Barack Obama, de a reduce radical arsenalele nucleare ale celor două ţări: Moscova consideră această iniţiativă ca fiind demonstrativă şi, de fapt, o respinge.
Întrevederea, a şaptea ca număr dintre Lavrov şi Kerry (după ce acesta din urmă a devenit, în februarie, secretar de stat al SUA), a fost dedicată în principal Siriei, la fel ca majoritatea celor precedente. Însă, dacă înainte şefii diplomaţiilor celor două ţări îşi exprimau optimismul pe marginea perspectivelor de soluţionare diplomatică a conflictului sirian, de data aceasta atitudinile s-au schimbat. Cauza: dificultăţile care au apărut în pregătirea conferinţei internaţionale pe marginea Siriei, dat fiind că nici la această oră nu s-a putut conveni nici asupra datei de desfăşurare a 'Genevei-2', nici asupra participanţilor conferinţei.
La finalul negocierilor cu John Kerry pe marginea summitului ministerial Asia-Pacific din Brunei, Lavrov a anunţat că americanii nu renunţă la încercările de a 'obţine consolidarea opoziţiei siriene pe baza platformei comunicatului de la Geneva'.
Cu toate acestea, potrivit unei surse de informaţie a Kommersant apropiate de delegaţia rusă, 'SUA pur şi simplu menţin pe linia de plutire această idee, însă în realitate nu mai intenţionează să desfăşoare conferinţa'. 'Una dintre dovezile acestui lucru o constituie decizia Washingtonului de a începe să aprovizioneze cu arme opoziţia (siriană). Arabia Saudită, un alt participant la negocieri, se pronunţă de asemenea împotriva 'Genevei-2'', a explicat interlocutorul cotidianului rus, conchizând că 'în prezent are loc un joc diplomatic în legătură cu cine să anunţe în mod public eşecul iniţiativei'.
Se presupunea că al doilea subiect de discuţie în timpul întrevederii Lavrov-Kerry va fi scandalul în jurul fostului colaborator al CIA, Edward Snowden. Pentru jurnaliştii americani, tocmai acest subiect a fost cel mai important. Potrivit ziarului rus menţionat, unul dintre jurnaliştii americani l-a aşteptat întreaga dimineaţă pe Lavrov la ieşirea din hotel pentru a-l întreba despre Snowden, însă fără succes.
Însă, la finalul negocierilor, Serghei Lavrov a declarat că nu a discutat cu John Kerry pe marginea subiectului Snowden. 'Preşedintele nostru (Vladimir Putin) a spus deja totul. Ei (americanii) înţeleg acest lucru', a explicat ministrul rus.
La divergenţele menţionate s-a adăugat, potrivit Kommersant, încă una: referitor la recenta iniţiativă a preşedintelui american Barack Obama de a majora 'nivelul de încredere' dintre SUA şi Rusia, prin reducerea radicală a arsenalelor nucleare ale celor două ţări. Ministrul-adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat anterior pentru cotidianul rus menţionat că Moscova intenţionează să analizeze 'în mod minuţios' propunerea Washingtonului. Se pare că până la reuniunea de la Brunei autorităţile ruse au reuşit să-şi clarifice poziţia.
După cum a declarat pentru Kommersant o sursă diplomatică avizată, iniţiativa lui Barack Obama are în mare parte un caracter demonstrativ, 'dat fiind că, în paralel, SUA dezvoltă alte genuri de arme, nu vor să ratifice acordul privind interzicerea totală a testelor nucleare şi discută posibilitatea aducerii de arme în cosmos'. Practic, aceasta înseamnă că Moscova a respins propunerea lui Obama, subliniază cotidianul rus.