Ecuadorul obţine împrumuturi “made în China” în valoare de 53 miliarde USD

Presedintele ecuadorian, Rafael Correa.
Presedintele ecuadorian, Rafael Correa. (RODRIGO BUENDIA / AFP / Getty Images)

Ecuadorul a obţinut linii de credit şi împrumuturi în valoare de 7, 53 miliarde de dolari din partea Chinei, a declarat în 7 ianuarie Ministerul de Finanţe. Preşedintele ecuadorian a obţinut aceşti bani în timpul unei vizite oficiale efectuate acum câteva zile în Beijing, prin aceste acorduri urmărind să acopere pierderile provocate de scăderea continuă a preţurilor la petrol, principalul său produs de export.

Banca de Dezvoltare a Chinei va împrumuta Ecuadorului 1,5 miliarde de dolari pentru investiţii, în timp ce Banca Chinei îi va împrumuta 480 milioane de dolari, a declarat ministerul. Aceste noi împrumuturi au loc după ce în 6 ianuarie China a anunţat o linie de credit în valoare de 5,3 miliarde USD din partea Eximbank, o bancă care e condusă de statul chinez.

“Încrederea arătată de guvernul chinez este bazată pe stabilitatea şi puterea existente în administrarea politicii economice a Ecuadorului, în ciuda efectelor adverse sau a şocurilor externe provocate de scăderea preţurilor la ţiţei”, a susţinut ministrul ecuadorian al finanţelor Fausto Herrera într-o declaraţie din Beijing.

Eximbank va finanţa, de asemenea, un proiect de 250 de milioane de dolari care urmăreşte să încurajeze gospodăriile să folosească aragaze electrice în vederea reducerii dependenţei Ecuadorului de gazul importat, într-un moment în care are loc o creştere a producţiei de energie electrică prin construirea mai multor centrale hidroelectrice.

Creditul Eximbank în valoare de 5,3 miliarde de dolari are o durată de 30 de ani şi va impune o rată anuală a dobânzii de 2%.

Ecuadorul este ţara care extrage cel mai putin petrol dintre membrii OPEC, respectiv produce zilnic aproximativ 540.000 de barili de ţiţei. Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu aproximativ 55% la nivel mondial începând cu iunie 2014, a redus cu mult veniturile ţării înregistrate din export.

Împrumuturile chineze au fost anunţate în timpul unei vizite efectuate de preşedintele ecuadorian Rafael Coreea în China în această săptămână. Guvernul său a restructurat bugetul pentru 2015 şi a renunţat la tarifele comerciale cu vecinii Columbia şi Peru în încercarea de a face faţă reducerii veniturilor obţinute din exportul de petrol.

Analiştii avertizează că dependenţa financiara a Ecuadorului de China, deja principalul finanţator al ţării sud-americane înainte de acordarea acestor noi împrumuturi, este riscantă pentru ţara cu o populaţie de 15 milioane de oameni.

“Cădem într-o dependenţă periculoasă de China … datoria excesivă dintr-o singură sursă este periculoasă. Ecuadorul îşi pierde suveranitatea”, a declarat Ramiro Crespo, director al Analytica Investments.

De asemenea, China finanţează construirea de noi baraje pentru hidrocentrale în Ecuador şi a încheiat contracte pentru cumpărarea de ţiţei.

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a declarat miercuri ca şi-a asigurat 20 de miliarde de dolari în investiţii în cadrul vizitei sale în China din această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie