Economist român: ”Marea Britanie va rămâne în piaţa comună europeană”(video)

”Chiar dacă nu va mai fi reprezentată în Parlamentul European, Marea Britanie va fi în continuare într-o piaţă comună cu celelalte ţări din Europa pentru că este în interesul ambelor părţi să rămână integrate”, a afirmat miercuri economistul Cristian Păun.
Cristian Paun
Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Marea Britanie nu dispare de pe hartă. Va rămâne vecina UE. Economia britanică are o altă structură decât economii subdezvoltate şi înţelege foarte bine prosperitatea legată de cooperarea cu UE. Cred că se vor face eforturi ca această integrare economică să rămână”, a explicat prodecanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice

În opinia sa, Regatul Unit va schimba în continuare liber capitaluri, bunuri, servicii, persoane pentru că este interesul ambelor părţi să rămână integrate. Păun a dat ca exemplu cazul Norvegiei, care are o puternică integrare economică cu UE, chiar dacă nu face parte din aceasta.

”Este incorect să ameninţi o ţară cu dezintegrarea pe motiv că nu mai doreşte să facă parte dintr-un proiect european. Nu poţi să spui că un judeţ sau oraş vrea să fie parte din Uniune astfel încât smulgem oraşul acela, iar ţara o dăm deoparte. Presiunile care se fac în momentul de faţă la nivelul UE pentru a menţine anumite teritorii în Uniune şi a le separa de Anglia mi se par incorecte. Trebuie să începem o discuţie serioasă despre centralizare, descentralizare, unde a ajuns proiectul european şi cum putem contribui cu ideile noastre la reformarea acestui proiect pentru că el nu mai reprezintă ce a fost iniţial”, a concluzionat Cristian Păun.