Cristian Pârvan (AOAR), despre riscurile Brexitului pentru România (video)
alte articole
”Pentru România sunt două chestiuni importante, care pot să modifice foarte mult peisajul. Cred că orice decizie este mai bună decât nicio decizie în cazul Brexitului. Nu cred că Europa îşi poate permite să tot discute 2-3-4 ani. Economia nu poate să aştepte. Şi varianta repede şi prost şi cea a negocierilor a la longue este proastă”, a afirmat Cristian Pârvan în cadrul dezbaterii ”Efectele Brexitului”, organizată luni de Ziarul Bursa.
El s-a arătat preocupat de ”ce va face România într-o Europa cu 2 viteze, care pare că e stimulată de Brexit, în sensul că fondatorii vor spune că din cauză că nu s-au integrat destul, să facem asta acum şi vedem noi ce facem cu ceilalţi apoi. Deci rămânem o periferie recunoscută, în mod instituţionalizat”.
”Ce ne facem dacă punctul de vedere german prevalează totuşi în relaţiile cu Rusia? E evident împotriva curentului, Germania, secondată de Austria, Italia, Ungaria, Cehia, Serbia, poate să ducă la o schimbare foarte importantă în plan economic. Chiar dacă 12 state protestează împotriva Nord Stream 2, lucrurile merg liniştit înainte. Ca să nu mai menţionez discuţiile companiei Mercedes, în paralel cu sancţiunile, de a deschide o fabrică în Rusia”, a adăugat reprezentantul oamenilor de afaceri.
Pârvan a mai arătat că antreprenorii români nu sunt lăsaţi să exporte scule în Rusia, din cauza sancţiunilor, dar germanii continuă să exporte.
”Miza noastră uriaşă este capitalul românesc. Trebuie să-l sprijinim preponderent pe acesta, şi nu invers cum se face acum. Pe 2016, avem 146 milioane de euro ajutoare de stat pentru capitalul internaţional şi 160 de milioane de lei pentru 10 programe ale Ministerului Economiei. Poate inversăm asta şi începem să punem banii în inovarea şi producţia românească. Trebuie să ieşim din producţia de bunkăr. Trebuie să avem nişte segmente, unde se mai poate. Capitalul românesc înseamnă 10-12 miliarde de euro investiţii anuale în România, faţă de 2-3 miliarde cât înseamnă cel străin”, a concluzionat secretarul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.