Economist, despre "Epoca de Aur": Noi trăiam în întuneric şi frig conduşi de un cizmar fără şcoală

Economistul Cristian Păun a combătut, vineri, pe Facebook, unul dintre cele mai larg răspândite argumente folosite de românii care îl preamăresc pe dictatorul Nicoale Ceauşescu.
„Am citit amuzat un argument legat de viaţa în comunism, măreţia lui Ceauşescu. Nu am vrut să îl las să treacă aşa, neobservat. Argumentul: nu poţi compara, dom'le, viaţa din comunism cu cea de astăzi. În comunism nu aveam ce avem astăzi. Nu se inventaseră multe. Adică, nu merge să spunem că în comunism era mai rău, nu erau de niciunele căci... nu se inventaseră încă. Evident, argumentul este bine studiat de către cei care manipulează minţile românilor rătăciţi şi nostalgici. De aia şi prinde instant rădăcini în vraiştea din gândurile lor. De asta se şi grăbesc să propage acest non-argument cu frenezie şi fanatism”, a precizat Cristian Păun.
În continuare, politologul a adus propriile argumente nostalgicilor care să-i ajute să înţeleagă că în comunism era mult mai greu decât în prezent.
„Le readuc aminte ca în comunism existau televizoare, exista televiziune. Că, până şi la vecinii bulgari, găseam mai multe filme, mai multe desene, mai multe programe, mai mult timp de emisie, mai puţină propagandă în acel timp de emisie. Eu am văzut 'Moara lui Călifar' la bulgari, în copilărie, cu subtitrare în bulgară şi vocile în original, copil fiind, la bunicii de la Călăraşi în vizită. Şi acum îmi aduc aminte cum ridicau vecinii antene pe Drâmbar, lângă Alba-Iulia să prindă ungurii, când erau campionate europene sau mondiale.
Ai noştri ridicau osanale lui Ceauşescu, tăiau filmele în 2-3 părţi pe care le difuzau trei duminici la rând, după ce 'Ceaşcă' îşi făcea numărul, 2/3 din emisie. În rest, 'Cântarea României' şi desene animate ruseşti (alea cu lupul) sau cu Mihaela. Şi doar 10 minute înainte de telejurnal, în timpul săptămânii şi 15 minute sâmbăta şi duminica. Deci, argumentul nu ţine. Alţii aveau mult mai multe decât noi, aveau altceva, aveau peste noi cu mult.
Noi trăiam în întuneric şi frig, conduşi de un cizmar fără şcoală care şi-a pus rudele în poziţii privilegiate şi nevasta academician 'de renume mondial'. În chimie... Cu o grămadă de slugi în jurul ei... Deci.... comparaţia rămâne în picioare! Este foarte valabilă şi reală...”, a arătat Cristian Păun.