Economia "duduie", Guvernul mai împrumută aproape un miliard de euro

În timp ce politicienii la putere se laudă cu noi locuri de muncă şi cu economie care duduie, statul a cheltuit în primele trei luni mai mult decât a încasat şi continuă să apeleze la împrumuturi.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
02.05.2017

În timp ce guvernanţii vorbesc despre creştere economică şi promit măriri peste măriri de salariu, Ministerul Finanţelor a programat pentru luna mai împrumuturi de peste 900 milioane de euro. Aceşti bani nu vor merge în investiţii care să facă economia să duduie şi mai abitir, ci vor fi destinaţi susţinerii cheltuielilor statului, orientate preponderent spre salarii şi asistenţă socială, precum şi refinanţării datoriei publice, relatează România Liberă.

Potrivit sursei citate, până acum, Ministerul Finanţelor a contractat credite de aproape 4,7 miliarde de euro, în special de pe piaţa locală. Cel mai mare împrumut a fost realizat pe 10 aprilie, când ministerul a atras de pe piaţa externă 750 milioane de euro, cu scadenţă în 2035.

"În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei, echivalentul a circa 5,27 miliarde euro), care urmează să fie finanţat în proporţie de 65% de pe piaţa internă şi 35% de pe cea externă. Cu toate astea, dobânzile de pe piaţa bancară locală sunt din ce în ce mai mari, cu peste un punct procentual faţă de valorile de la finele anului 2016. În unele cazuri, statul a acceptat să plătească şi până la 4,8-4,9% pentru sumele atrase. Prin comparaţie, în septembrie 2016, România se împrumuta la un cost mediu de sub 3,2%, iar în decembrie plătea băncilor locale aproximativ 3,5 - 3,6%.", arată România Liberă.

Cum explică Guvernul aceste împrumuturi? Simplu, argumentând că acestea sunt pe termen lung, la costuri reduse, iar sumele obţinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare. Datele din execuţia bugetară la trei luni indică însă contrariul, şi anume că statul a cheltuit mai mult decât a colectat din toate taxele şi impozitele doar pentru plata salariilor în sectorul public şi a cheltuielilor cu asistenţa socială.

Concret, la venituri fiscale de 36 miliarde de lei, obţinute în perioada ianuarie-martie 2017, doar cheltuielile de personal au fost de 16,13 miliarde de lei. Alte 21,78 miliarde de lei au fost cheltuite pe asistenţă socială, preponderent cu pensiile, de unde reiese că statul a cheltuit cu 2 miliarde peste ce a încasat.

Situaţia este foarte gravă, fiindcă veniturile fiscale sunt sursa din care se plătesc cheltuielile curente, care s-au majorat cu peste 12% faţă de primul trimestru al anului trecut, arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor