Economia bulgară între Europa şi instabilitatea politică locală (presă)

Revenirea economiei bulgare în ultimii 2-3 ani seamănă cu un student care tot promite că va începe să înveţe pentru examen, dar de mâine. Aşa şi revenirea se tot amână pentru trimestrul următor, dar totuşi reuşeşte cumva să nu intre într-o nouă recesiune. Creşterile cât de mici se datorează colegei care, nefiind nici ea prea harnică, şi-a făcut o parte din teme. Această colegă numindu-se Europa, scrie joi cotidianul sofiot Capital.
(photos.com)
Epoch Times România
02.01.2014

Revenirea economiei bulgare în ultimii 2-3 ani seamănă cu un student care tot promite că va începe să înveţe pentru examen, dar de mâine. Aşa şi revenirea se tot amână pentru trimestrul următor, dar totuşi reuşeşte cumva să nu intre într-o nouă recesiune. Creşterile cât de mici se datorează colegei care, nefiind nici ea prea harnică, şi-a făcut o parte din teme. Această colegă numindu-se Europa, scrie joi cotidianul sofiot Capital.

Şi în anul 2014 cele mai mari speranţe ale economiei bulgare, dar şi cele mai mari riscuri pentru aceasta, sunt legate de UE. Se vede că exporturile bulgăreşti au început să-şi revină imediat după ce economia europeană a ieşit din cea de a două recesiune.

Economia ţării este influenţată însă şi de instabilitatea politică autohtonă. În ciuda ambiţiei guvernului pentru un restart al economiei, analiştii consideră că există un risc de nerespectare a ţintelor din bugetul de stat, ceea ce ar fi un nou semnal negativ pentru investitori. De aceea şi estimările pentru creşterea economică variază prea mult de la 0,5 la 2%. Cel mai probabil economia bulgară va înregistra o creştere de puţin peste 1%.

Dacă trebuie să punem o notă prestaţiei economiei bulgare în 2013, aceasta ar fi 3 din 6 (în sistemul bulgar 3 este cea mai mică notă cu care se trece). Motivul este că economia bulgară a urmărit-o îndeaproape pe cea europeană, care şi ea a mers pe marginea prăpastiei. Asta se vede din datele pentru cel de al treilea trimestru al Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora creşterea economică a fost de 0,7% pe baza anuală. Creşterea a reapărut aproape imediat după ce Europa a reuşit să iasă din recesiune. Specialiştii avertizează însă că încă nu se ştie dacă această tendinţă este durabilă. 'Nu putem vorbi încă de o revenire convingătoare din recesiune. În acest moment pieţele financiare sunt liniştite, dar economia europeană continuă să fie bolnavă', susţine Desislava Nikolova de la Institutul pentru economia de piaţă de la Sofia.

Gheorghi Anghelov de la Institutul pentru o Societate Deschisă consideră că evoluţiile interne vor avea un impact mai degrabă negativ asupra economiei şi că Europa este cea care poate să tragă Bulgaria în sus.

Şi în anul 2014 exportul va fi principalul motor al economiei bulgare. În primele 10 luni ale anului precedent exporturile bulgăreşti au crescut cu 8% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012, cele către UE au crescut cu 9,6%, iar restul cu 5,1%. Dacă nu vine vreo surpriză neplăcută de la zona euro, această tendinţă se va păstra şi creşterea ar putea fi de două cifre.

Alta sursă de creştere ar fi afluxul de investiţii străine. Anul 2014 însă cel mai probabil va fi marcat de un interes scăzut din partea investitorilor străini. La începutul anului 2013 investiţiile străine au crescut până la 5% din PIB, apoi acestă tendinţă a încetinit şi acum ponderea lor în Produsul Intern Brut este de circa 1%. În prezent, planurile de investiţii sunt afectate şi de situaţia politică instabilă. Nu întâmplător, la sfârşitul anului precedent agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva Bulgariei din 'stabilă' în 'negativă' .

În noul an, cel mai probabil se va observa o revenire mică a pieţei muncii. Potrivit previziunilor guvernului şi ale Comisiei Europene, rata şomajului cel mai probabil va scădea de la 13% la circa 12,5%-12,6%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor