Echipa lui Trump cântăreşte opţiunile pentru atacuri aeriene preventive asupra programului nuclear al Iranului

Donald Trump (Al Drago/Getty Images)
Redacţia
14.12.2024

La doar câteva zile după prăbuşirea rapidă a guvernului sirian al lui Bashar al-Assad, în momentul de faţă, când avioanele de război israeliene domină complet cerul Siriei pentru prima dată în istoria modernă, priorităţile oficialilor americani şi israelieni din regiune s-au schimbat drastic.

Atât liderii americani, cât şi cei israelieni se gândesc acum la posibilitatea de a ataca programul nuclear iranian, după ce numeroase rapoarte din ultimele săptămâni susţin că Republica Islamică îşi extinde programul şi îmbogăţeşte mai mult material nuclear.

Un raport semnificativ publicat vineri în The Wall Street Journal afirma că „preşedintele ales Donald Trump cântăreşte opţiunile pentru a împiedica Iranul să poată construi o armă nucleară, inclusiv posibilitatea unor atacuri aeriene preventive, o măsură care ar rupe cu politică de lungă durată de a ţine Teheranul sub control prin diplomaţie şi sancţiuni”.

„Trump i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu, în convorbiri recente, că este îngrijorat de o criză generată de programul nuclear al Iranului, în timpul mandatului său, au declarat două persoane familiare cu conversaţiile, semnalând că este în căutarea unor propuneri pentru a preveni acest rezultat”, continuă raportul.

„Preşedintele ales doreşte planuri care să nu ducă la declanşarea unui nou război, în special a unuia care ar putea implica armata americană, deoarece atacurile asupra instalaţiilor nucleare ale Teheranului au potenţialul de a pune SUA şi Iranul pe un curs de coliziune”.

În prezent, Statele Unite încă mai au aproximativ 1.000 de soldaţi care ocupă nord-estul Siriei, iar aceştia au fost supuşi în ultimii ani unor atacuri interne din partea miliţiilor susţinute de Iran. În orice război mai amplu între SUA şi Iran, aceste trupe ar fi ţinte uşoare pentru atacuri prin intermediul aliaţilor Teheranului din regiune.

În prima sa administraţie, Trump a încercat, dar nu a reuşit, să aducă trupele americane acasă, însă o implicare mai profundă în atacuri împotriva Iranului ar putea atrage cu siguranţă aceste trupe într-un conflict mai amplu.

În acest caz, Pentagonul şi-ar extinde probabil şi forţele desfăşurate în regiune.

„Iranul are suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a construi patru bombe nucleare, ceea ce îl face singura ţară fără arme nucleare care produce material fisionabil în proporţie de 60%, aproape de gradul necesar pentru arme”, a mai notat WSJ. „Ar fi nevoie de doar câteva zile pentru a transforma acest stoc în combustibil nuclear de calitate militară”.

Iranul susţine de mult timp că dezvoltă doar energie nucleară paşnică, însă nu a fost capabil să motiveze programul de îmbogăţire a uraniului la niveluri cerute doar de industria militară.

Unii oficiali israelieni şi occidentali cred că toate acestea îi vor face pe liderii iranieni mai disperaţi să se asigure că au o apărare finală şi ultimă împotriva oricăror ameninţări (cum ar fi dezvoltarea rapidă a unei bombe nucleare).

Dar dacă Trump ar autoriza atacuri asupra instalaţiilor iraniene, acest lucru ar încălca, de asemenea, în mod evident, jurămintele sale frecvente faţă de alegătorii săi de a nu începe noi războaie în Orientul Mijlociu. O probabilitate mult mai mare ar fi o escaladare fără precedent care ar implica SUA, Iranul şi Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor