„E o situaţie la fel de gravă ca în iunie 1990. Numai că acum este şi o mână străină” – Miting pro-democraţie în Piaţa Universităţii
Peste 3.000 de oameni au manifestat, joi, în Piaţa Universităţii, pentru o Românie democratică, o Românie europeană. Evenimentul, organizat de Geeks for Democracy, s-a dorit a fi un apel la conştientizare adresat celor ce nu au ieşit la vot în turul 1, precum şi celor ce au votat cu Călin Georgescu, fără să ţină cont de pericolul izolării României pe harta UE şi al intrării în sfera de influenţă rusă.
La eveniment au luat parte numeroase personalităţi: actori, scriitori, cântăreţi, activişti civici etc. Pe scenă au urcat Ana Blandiana, Oana Pellea, Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Ionuţ Gherasim (preşedintele Fundaţiei Coposu), scriitorul Thierry Wolton, Marius Manole, Radu Paraschivescu, fondatoarele „Dăruieşte Viaţă”, Tudor Chirilă şi mulţi alţii.
Toţi au tras semnale de alarmă şi le-au cerut românilor să nu îndrepte ţara spre Rusia şi dictatură prin votul de duminică.
Intervievată de Epoch Times, Margareta Nistor, vocea care traducea filmele în perioada comunistă, i-a îndemnat pe români să se ferească de Georgescu:
„Are un anumit stil de discurs pe care eu l-am mai auzit – discurs ceauşist şi cultul de sine. (...) Feriţi-vă, e clar, sigur. Vorba dulce... comuniştii spuneau: ‘are papagal, domnule’, dar e un papagal. (...) O să-i vedem portretul peste tot. Feriţi-vă! Voi sunteţi tineri şi încă nu înţelegeţi suficient, dar din toate discursurile lui reiese cenzura. E acolo! În comunism, până şi desenele animate erau cenzurate!”, a reamintit Margareta Nistor.
„Am nişte gânduri foarte negre despre România. Nu şi-au făcut datoria nici preşedintele României, nici partidele, nici serviciile. Nu şi-au făcut datoria de a ne proteja de ideile extremiste, legionare, şi ne afundăm încet-încet spre fascism. Cei care sunt revoltaţi şi votează Călin Georgescu, îi înţeleg: sunt revoltaţi, votează împotriva corupţiei. Dar ar trebui să realizăm că o democraţie şontâcă e preferabilă unui regim dictatorial. Călin Georgescu şi partidele care îl susţin ne îndreaptă către dictatură”, a declarat pentru Epoch Times actorul Mihai Călin.
„Sunt suficient de în vârstă şi trecut prin viaţă ca să fi prins ce a fost înainte de ’89. Şi nu aş vrea deloc să se repete nici măcar o parte din ce a fost atunci. Acum e o situaţie la fel de gravă ca în iunie 1990, când ştim bine ce a fost chiar aici, în Piaţa Universităţii. Numai că acum este şi o mână străină, iar această mână străină are un modus operandi care funcţionează la fel în Georgia, în R. Moldova şi iată că a venit şi la noi, plătind armate de boţi, de troli. Ori, când se întâmplă aşa ceva, trebuie neapărat să ieşi în stradă, pe scenă, şi să le spui oamenilor că nu regele, ci candidatul e gol, candidatul n-are conţinut, are doar clişee, nişte enunţuri fals înţelepte şi că, între el şi candidata cealaltă, care nu e perfecţiunea întruchipată, nu rămâne decât alegerea rezonabilă. Şi rămâne această doamnă care nu e perfectă, dar e cinstită şi conţine ceva, fiind garanţia parcursului european în continuare. Altfel, ne paşte izolarea, intrarea într-o sferă în care am mai fost şi nu dorim aşa ceva”, a declarat pentru Epoch Times scriitorul Radu Paraschivescu.
„Mi se pare de neînchipuit că mulţi tineri au votat cu Călin Georgescu. Şi, în primul rând, şcoala e vinovată că cei care nu au trăit comunismul nu îl cunosc, nici nu îl recunosc. Sentimentul naţional s-a degradat din cauza frazeologiei naţionaliste şi politice. (...) Mă îngrozeşte faptul că voi fi din nou umilită, că nu o să mă mai pot lăuda cu ţara mea. Îmi amintesc momentul de umilinţă de după mineriade, când de fiecare dată, în străinătate, trebuia să explic cum e posibil, cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva, ce fel de popor sunt românii. Era absolut îngrozitor”, a transmis, la rândul său, Ana Blandiana.
Vă invităm să urmăriţi aici un scurt material video.