"E o mişelie politică, o bădărănie!" PNL şi PMP se retrag din Comisia lui Iordache care dezbate legile Justiţiei

Liberalii, dar şi un reprezentant PMP, s-au retras de la lucrările comisiei speciale în care se dezbat legile Justiţiei, în semn de protest faţă de atitudinea majorităţii PSD-ALDE, alături de UDMR, care, susţin ei, nu este dispusă să ia deloc în considerare opinia CSM, a Parchetului General sau a Opoziţiei.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parlamentarii PNL şi reprezentantul PMP au părăsit, miercuri, şedinţa comisiei speciale, prezidată de pesedistul Florin Iordache, artizanul celebrei OUG 13, în care se dezbat modificările la legile Justiţiei.

"E un mod atât de impropriu în care se desfăşoară această şedinţă, pe sistemul "avem majoritate, scrie pe fruntea noastră PSD, mergem aşa, nu ne interesează opinia Consiliului Superior al Magistraturii, nu ne interesează opinia Opoziţiei, nu ne interesează opinia Parchetului General, nu ne interesează să discutăm pe amendamente, nu ne interesează programul de lucru". În realitate vă interesează doar opinia domnului Dragnea, să terminaţi astăzi sau mâine aceste legi şi punct. Motiv pentru care vă rog să luaţi act că PNL părăseşte lucrările acestei comisii. Dacă veţi reveni la sentimente mai bune şi vreţi să faceţi o dezbatere transparentă, una normală, în care să ascultaţi toţi factorii implicaţi, vom reveni la lucrările comisiei. Altfel, nu vrem, nici eu şi nici colegii mei, să participăm la un simulacru de dezbatere", a declarat senatoarea Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

La rândul său, deputatul PMP Dorin Valeriu Bădulescu a anunţat şi el că părăseşte lucrările comisiei speciale.

În replică, Florin Iordache i-a acuzat pe liberali că, de fapt, nu au participat nici măcar la dezbaterea vreunui articol.

"Aţi venit numai pentru declaraţii politice, le-aţi realizat, puteaţi să veniţi marţi dimineaţă. Vă reamintesc că nu aţi participat nici măcar la un singur articol. Aţi făcut dezbateri de azi dimineaţă. Înţeleg că aveţi alte preocupări. Vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu aţi rezistat nici măcar la un articol", a precizat Iordache.

Anterior, majoritatea a respins propunerile PNL ca această comisie să solicite Birourilor permanente reunite "desesizarea" de a dezbate proiectele de modificare a legilor Justiţiei, de a cere un punct de vedere Comisiei de la Veneţia şi de a se efectua un studiu de impact pe această temă.

În acelaşi timp a fost respinsă şi propunerea de amânare cu o săptămână a dezbaterilor pe legile Justiţiei.

Atacuri dure la ieşirea din sală

"Din păcate, am fost constrânşi să părăsim lucrările comisiei speciale, am fost efectiv obligaţi de cei de la guvernare, cei care deţin majoritatea - PSD, ALDE şi UDMR, ne-au constrâns prin modul lor abuziv în care s-au purtat cu noi să părăsim lucrările acestei comisiei. Am părăsit lucrările acestei comisii pentru că nu am avut parte de o dezbatere reală. Pe de altă parte, lucrările comisiei au fost prost pregătite - sunt peste 680 de pagini. Am cerut o amânare pentru a le putea dezbate serios, a fost refuzată această dezbatere, iar atunci când am intervenit, încercând să dezbatem de la primul articol, am fost corectaţi, am fost certaţi. Este un mod total nepotrivit pentru lucrările acestei comisii, cu un impact extraordinar din punct de vedere social", a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa la ieşirea din sala de şedinţă.

Alina Gorghiu susţine că dezbaterea nu există, este "un simulacru", în care niciuna dintre solicitările Opoziţiei nu a trecut, după ce majoritatea PSD-ALDE "a băgat pumnul în gură".

"Există mii de amendamente făcute a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte. (...) Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care n-ai cum să le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi astfel încât să ai o opinie pertinentă şi una care să producă plus valoare pentru sistemul judiciar. Doi: nimic din ce a propus Opoziţia, CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuţie. PSD a încercat să ne transforme în mobilier. (...) Uitaţi-vă cum stau ca oile la tăiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discută pe nimic, tac şi ridică mâna şi votează doar ce spune dl Iordache, înţeleptul acestui grup, cel care a luat în mână steagul modificărilor legilor Justiţiei", a precizat Alina Gorghiu.

Potrivit deputatului PNL Cătălin Predoiu, ceea ce se întâmplă în sala comisiei speciale pe legile Justiţiei "este o mişelie politică, legislativă şi o bădărănie parlamentară".

"Modul în care s-au desfăşurat lucrările până în acest moment confirmă ceea ce ne temeam cu toţii - nu este vorba de un demers bine intenţionat, este vorba de un demers bine pilotat de biroul dlui Dragnea de măcelărire a legilor Justiţiei. Noi, cei din Opoziţie, am venit la dezbatere pregătiţi şi cu bună-credinţă, deschişi să discutăm serios. Şi ceea ce am constatat este că ni s-au pus în faţă sute de amendamente, unele venite inclusiv aseară, fără timpul rezonabil de a fi analizate, am constatat că CSM nu a fost lăsat să vorbească. Dacă ar fi vorbit, ar fi spus ceea ce noi am aflat în particular, întrebându-i, că amendamentele dumnealor nu se regăsesc în tabelul centralizator. Parchetul General a încercat să propună un mod logic de lucru, (...) i s-a închis gura de către dl preşedinte Iordache, care a spus că s-au tranşat aceste lucruri prin modul în care a fost redactat proiectul, drept pentru care PG s-a ridicat şi s-a retras de la lucrări în mod logic şi în chip de protest", a punctat Predoiu.

În acelai timp, parlamentarul a negat că liberalii doresc un eveniment politic din retragerea de la dezbaterea pe legile Justiţiei, subliniind că ei vor să tragă un semnal de alarmă foarte serios: "Aceste legi nu sunt o jucărie a domnului Dragnea sau a altcuiva. Noi trebuie să discutăm interesele unui sistem esenţial, a unei puteri în stat - puterea judecătorească".

Liberalul a mai acuzat majoritatea parlamentară că doreşte să termine în trei zile toate legile consacrate sistemului judiciar.

"Să fie foarte clar - nu închidem uşa discuţiilor. În momentul în care PSD-ALDE vor reveni profesionist şi marcat de bună-credinţă, atunci şi noi ne vom întoarce la masa dezbaterilor şi vom analiza soluţiile sistemului (judiciar - n.r.)", a conchis Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne