Transnistria acuză Moldova

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
19.11.2013

MAE al autoproclamatei RMN a acuzat Moldova de "acţiuni demonstrativ provocatoare şi neprietenoase, care au fost exprimate prin reţinerea colaboratorilor Institutului Rus pentru Studii Strategice (RISS) la hotarul a două state". În declaraţia citată de "Infotag", Tiraspolul oficial a calificat acest fapt drept "limitarea liberei circulaţii şi tentativa de a limita Transnistria în dreptul de a stabili independent relaţii în politica externă".

Potrivit datelor MAE din regiune, automobilul delegaţiei ruse a fost oprit în apropierea punctului de trecere pe traseul "Bender-Chişinău" de către poliţiştii moldoveni.

"Motivul reţinerii a fost solicitarea din partea colaboratorilor poliţiei RM ca reprezentanţii RISS să îndeplinească procedura de înregistrare. Cu toate acestea, nu a fost enunţat nici un argument care din punct de vedere legal să confirme necesitatea înregistrării repetate la graniţa între Moldova şi Transnistria, după ce procedura în cauză a fost efectuată la Aeroportul Internaţional Chişinău", se spune în declaraţie.

Autorii acesteia menţionează că după incident colaboratorii poliţiei RM au verificat documentele de identitate după ce delegaţia şi-a putut continua drumul.

Cu toate acestea, MAE din regiune consideră că incidentul confirmă temerile sale despre faptul că "infrastructura şi atribuţiile Oficiilor de Migraţiune şi Azil ale RM la graniţa cu Transnistria pot fi extinse unilateral afectând negativ libertatea circulaţiei populaţiei între cele două state".

Tiraspolul a rugat Chişinăul "să se dezică de aplicarea metodelor destructive şi care blochează acţiunile la graniţa între RM şi RMN şi să urmeze principiile colaborării constructive şi politica de vecinătate, de asemenea, să îndeplinească cu stricteţe regulile controlului migraţional, elementul cel mai important al căruia fiind înregistrarea benevolă la punctele amplasate la hotarul cu Transnistria".

La rândul său, Inspectorat General de Poliţiei al RM a publicat marţi, un comunicat de presă prin care confirmă că "verificarea de rutină a documentelor delegaţiei ruse care se îndrepta spre Transnistria a fost legală".

În comunicat se mai menţionează că în apropierea punctului intern de control Hîrbovăţ, de către poliţişti a fost efectuată o verificare de rutină a documentelor şoferului şi pasagerilor unui automobil Toyota. Pasagerii au refuzat să prezinte documentele de identitate.

După clarificarea situaţiei persoanele aflate în automobil au prezentat documentele. MAI al RM consideră relatarea mediatică din presa din stânga Nistrului drept eronată. Dislocarea Poliţiei Republicii Moldova în acel punct este legală conform înţelegerilor şi documentelor semnate în cadrul negocierilor încă din 1992.

Verificarea actelor persoanelor care trec prin punctul intern de control se face de mulţi ani. Refuzul pasagerilor de a prezenta actele de identitate reprezintă un act de sfidare a legii şi autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

La intrarea în regiune, autorităţile Transnistriei obligă toţi cetăţenii străini, inclusiv cetăţenii Republicii Moldova să se înregistreze la punctele de trecere. De asemenea, solicită completarea cărţii migraţionale şi înregistrarea automobilului. Organele de forţă ale Transnistriei în repetate rânduri au oprit la graniţa sa reprezentanţi ai conducerii Moldovei, delegaţii străine, cum ar fi OSCE, SUA, motivând că vizita acestora nu ar fi fost coordonată cu autorităţile de la Tiraspol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor