Transnistria a propus patru proiecte de documente pentru dezbateri la reuniunea "5+2"
alte articole
Transnistria a propus patru proiecte de documente pentru dezbateri la reuniunea "5+2" care urmează să aibă loc la Kiev, în zilele de 25-26 noiembrie. Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, a declarat acest lucru jurnaliştilor după întrevederea de marţi cu Andrei Deşiţa, reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.
Potrivit "Infotag", cu referire la site-ul Ministerului de externe de la Tiraspol, Ştanski a precizat că partea transnistreană i-a transmis lui Deşiţa propuneri pentru Decizia protocolară privind interacţiunea agenţiilor de transporturi din Moldova şi Transnistria referitoare la acordarea autorizaţiilor pentru transporturile auto de mărfuri şi pasageri. Discuţiile au vizat şi situaţia cu demontarea funicularului de la Râbniţa.
"Am solicitat preşedinţiei să intensifice această activitate şi să ofere posibilitate Federaţiei Ruse, care s-a arătat dispusă să fie donator în rezolvarea acestei probleme, să înceapă totuşi lucrările până la lăsarea gerului", a spus Ştanski.
Potrivit spuselor sale, la Kiev partea transnistreană ar dori să discute şi despre iniţiativa de coordonare a unui regim comercial reciproc acceptabil cu Moldova, "bazat pe eliminarea reciprocă a obstacolelor", care, eventual, "va permite să se facă paşi mai siguri şi pe alte direcţii".
De asemenea, Ştanski şi-a exprimat speranţa că la Kiev va putea fi elaborat "un mecanism garantat internaţional al paşilor Republicii Moldova, care va asigura libertatea de circulaţie a cetăţenilor Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei, cu domiciliu în Transnistria".
"Cu regret, evoluţiile din ultimele zile au arătat că mecanismul legiferat nu este pe deplin asigurat, pentru că incidente cu reţineri, inclusiv ale unor cetăţeni ai FR, deja au avut loc. Sperăm foarte mult că discuţia de la Kiev ne va permite să facem ca aceste "carenţe de început" să fie ultimele la acest subiect", a opinat principalul negociator tiraspolean.
Ministrul a enunţat interesul pentru realizarea iniţiativei părţii germane privind proiectul de reparare a instalaţiilor de epurare de la Dubăsari (Transnistria) şi Criuleni (Moldova). "Sperăm că eforturile noastre vor fi apreciate de participanţii la negocieri. Avem ce semna. Aşteptăm de la participanţii internaţionali evaluarea de expert a iniţiativelor Transnistriei referitoare la libertatea de circulaţie într-un context mai larg (în domeniul navigaţiei fluviale şi al legăturii aviatice)", a declarat Ştanski.
Andrei Deşiţa s-a arătat optimist vizavi de bilanţul viitoarei reuniuni. "Mă ocup de procesul de negocieri deja de un an şi mereu, atunci când vin în Transnistria, am o stare de spirit optimistă că vom reuşi să găsim căi de rezolvare a anumitor probleme. Nu întotdeauna reuşim să obţinem cele dorite, dar sunt convins că, dacă ambele părţi doresc, vom reuşi să obţinem mai multe decât la rundele precedente", a spus el, chemându-i pe participanţii la negocieri să se ghideze, în primul rând, de interesele oamenilor.
Marţi, Deşiţa a vizitat şi Chişinăul, având negocieri referitoare la viitoarea reuniune de la Kiev, cu partea moldovenească. Biroul de Reintegrare încă nu a făcut public totalurile negocierilor.