După proteste în masă, Hong Kong renunţă la clasele de îndoctrinare
HONG KONG – Şeful executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a anunţat sâmbătă că atât de controversatele ore de educaţie naţională, pe care mulţi le-au numit ore de spălare a creierului, nu vor mai fi obligatorii. Decizia a venit după două luni de proteste şi de opoziţie, inclusiv o demonstraţie recentă a peste 100.000 de locuitori.
Cursul de Educaţie Naţională şi Morală era destinat implementării în şcoli şi insuflării patriotismului în rândul tineretului din Hong Kong. Rezidenţii l-au perceput ca ore de spălare a creierului, propuse de Beijing.
Decizia recentă a lui Leung a înlăturat natura obligatorie a orelor şi a lăsat în seama fiecărei şcoli să stabilească dacă vor pune în aplicare programul. Aceasta a fost luată cu o zi înainte ca Hong Kong-ul să aleagă un nou organ legislativ.
Leung şi-a anulat prima vizită în străinătate de la preluarea mandatului, în luna iulie, la summit-ul APEC din Rusia, pentru a face faţă crizei. Apple Daily, un ziar din Hong Kong, a citat surse care susţineau că Beijingul este nemulţumit de modul în care el a tratat problema şi i-a ordonat să stea în Hong Kong să o rezolve. John Tsang, secretarul financiar, a fost trimis la reuniunea ce are loc pe 6 septembrie.
O mişcare la nivelul oraşului, împotriva orelor de educaţie patriotică din şcolile elementare şi medii, a început acum două luni, când planul a fost anunţat. Materialele prezentate ar fi învăţat copiii din Hong Kong să nu pună la îndoială afirmaţiile regimului totalitar, cercetătorilor şi oamenilor de ştiinţă ai Partidului Comunist Chinez.
În faţa demonstraţiilor, Huang Guiren, ministrul educaţiei din China, a declarat joia trecută că orele "pot fi puse în aplicare în conformitate cu condiţiile din diferite locuri", dar a insistat că acestea sunt necesare.
Vineri, după o demonstraţie în masă a 120.000 de oameni la sediul guvernului din Hong Kong, la Tamar, Leung a îndemnat la dialog cu reprezentanţii protestatarilor şi cu Anna Wu, un membru neoficial al Consiliului de Stat din Hong Kong.
Aceasta a fost o schimbare de direcţie pentru Leung, care a refuzat anterior să dea curs cererilor protestatarilor. El a fost foarte criticat pentru atitudinea sa pro-Beijing de când a devenit director executiv.
Activiştii au intrat în greva foamei în timpul protestelor, la care au participat elevi, părinţi, politicieni şi celebrităţi. Steaua de cinema Chow Yun-Fat a fost la un moment văzut în mulţime.
Dacă Leung nu şi-ar fi schimbat poziţia, el s-ar fi confruntat cu o opoziţie rigidă continuă din partea studenţilor. Opt universităţi şi-au anunţat sprijinul pentru o grevă ce urma să fie organizată de Federaţia Studenţilor din Hong Kong, pe 11 septembrie. O altă grevă, care ar fi implicat elevi ai şcolilor elementare şi secundare, a fost planificată pentru 29 septembrie.
"Aceasta a fost o solicitare din partea Partidului Comunist Chinez către administraţia Leung, de a transforma generaţia viitoare a Hong Kong-ului în fani ai Partidului Comunist", a declarat Liu Sze-ming, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong. "Cerem guvernului să renunţe imediat la orele de Educaţie Naţională."
Observatorii politici din Hong Kong consideră că, deşi Leung şi Eddie Ng Hak-Kim, secretarul pentru educaţie, au retras politica, locuitorii vor rămâne supăraţi pe ei în perioada imediat următoare, în conformitate cu Apple Daily.
Şi chinezii de pe continent s-au opus orelor de educaţie patriotică, pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii din Hong Kong.
Cariera studenţilor din China este determinată de cât de bine studiază materialele patriotice, potrivit spuselor lui Hu Qingxin, un student care a trebuit să urmeze aceste ore timp de 16 ani, cât a studiat în China. "Chiar şi atunci când ştiam că totul este o minciună, am fost nevoiţi să studiem cu atenţie fiecare întrebare. Simţurile noastre sunt amorţite când scriem laude şi afirmaţii măgulitoare [la adresa Partidului Comunist]. Mulţi profesori înţeleg absurditatea acestora, dar trebuie să le predea ca şi cum acesta ar fi adevărul şi standardul după care se măsoară virtutea unui student", a declarat Hu.
Mulţi dintre cei care nu au putut fi prezenţi fizic în Hong Kong, şi-au arătat sprijinul pe Weibo, versiunea chineză a Twitter. Un utilizator a comentat pe Weibo:"Nu sunteţi singuri. Cei care sunt cu adevărat singuri sunt cele 1,3 miliarde de oameni din China continentală."