După 3 ani de la aşa-zisa reformă a salariilor din sectorul public, un director MAE câştigă 11.248 lei, dublu faţă de ministru

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat este de 11.248 de lei şi este încasat de un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a obţinut gradul diplomatic ce mai înalt, cel de ambasador. Acest funcţionar a câştigat în luna martie a acestui an un salariu de 1,7 ori mai mare decât cel al ministrului, conform Ziarului Financiar.
(photos.com)
Ana Petrescu
30.08.2012

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat este de 11.248 de lei şi este încasat de un director general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a obţinut gradul diplomatic ce mai înalt, cel de ambasador. Acest funcţionar a câştigat în luna martie a acestui an un salariu de 1,7 ori mai mare decât cel al ministrului, conform Ziarului Financiar.

Deşi în anul 2010 preşedintele Traian Băsescu a cerut ca toate instituţiile publice să afişeze pe site-urile proprii salariile angajaţilor din ministere, pentru a exista o transparenţă legată de cheltuirea banilor publici, numai jumătate din ministere au continuat să-şi actualizeze listele cu veniturile nete încasate de salariaţi.

Totuşi, un exemplu pozitiv din acest punct de vedere este Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) care a publicat lunar, pe prima pagină a instituţiei, începând cu aprilie 2010 până în iulie 2012, veniturile nete ale salariaţilor.

Cu toate acestea şi la MAI şi la MAE există o discrepanţă mare între salariile şi şefilor şi cele ale subordonaţilor. Prin urmare, mai mult de 60 de angajaţi dintr-un total de aproximativ 870 au avut în iulie salarii nete lunare de peste 5.000 de lei, în comparaţie cu ministrul care a încasat 4.993 de lei. Majoritatea acestor angajaţi sunt ofiţeri, care au venituri lunare nete între 6.000-7.000 de lei.

În aprilie 2010, prima lună în care MAI a început să afişeze pe site veniturile nete ale angajaţilor, cel mai mare salariu de la vremea aceea îl avea un civil, care a încasat în acea lună 13.323 de lei. Astfel, legea salarizării unitare în sistemul bugetar, intrată în vigoare din anul 2010, la cererea FMI, s-a dovedit a fi din nou ineficientă, luând în considerare faptul că subordonaţii au în continuare câştiguri mai mari nu numai decât ministrul, ci şi decât preşedintele.

De asemenea, un secretar general la Ministerul Muncii a avut în aprilie 2010 un salariu net de 6.000 de lei, cu 30% mai mult decât ministrul. Şi directorul general al AMPOSDRU de la acea vreme, Carmen Roşu, un executiv detaşat din Ministerul de Finanţe, a câştigat, în luna aprilie a anului mai sus menţionat, peste 7.700 de lei, cu 67% mai mult decât ministrul Muncii. Un angajat care are funcţia de manager public al direcţiei de comunicare din cadrul Ministerului Mediului câştigă cu 300 de lei mai mult decât ministrul, adică un salariu brut de 6.900 lei.

Un oficial care a lucrat la legea salarizării unitare din sistemul bugetar a explicat că aceasta nu a fost aplicată în ultimii doi ani pentru că, deşi a intrat în vigoare în 2010, nu s-a ridicat niciodată problema reducerii salariilor existente.

"Pentru că, cel puţin până când nu vor reveni salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010, Curtea Constituţională nu va permite majorări salariale diferenţiate pentru ca nivelurile salariale să se echilibreze. Legea a intrat în vigoare, însă nu s-a pus niciodată problema diminuării salariilor existente, ci se dorea o rezolvare a anomaliei prin creşteri salariale diferenţiate, care nu erau posibile la acel moment, pentru că ar fi însemnat o majorare cu 30% a bugetului cu salariile bugetarilor. Dacă am preluat un sistem dezechilibrat, nu am avut cum să-l reechilibrăm în condiţiile date. Nici eu nu sunt mulţumit că o lege despre care toată lumea spune că va echilibra salariile bugetarilor nu se aplică, dar se vor păstra anomaliile până când Curtea Constituţională va permite majorări diferenţiate", a precizat pentru Ziarul Financiar oficialul care a vrut să rămână anonim.

Singura excepţie de la “regulă” o face Ministerul Culturii. Aici se păstrează ierarhia salariilor, cel mai mare salariu este cel al ministrului, de 4.624 de lei, spre deosebire de MAE unde mai bine de jumătate dintre angajaţi, adică peste 400 de persoane au salarii ce depăşesc suma de 1.000 de euro, în comparaţie cu ministrul, care este cel mai prost plătit angajat al ministerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor