Duel la ONU: Rusia şi China se opun rezoluţiei SUA privind Venezuela

Cetăţeni venezueleni confruntă membri ai Gărzii Naţionale pe podul Simon Bolivar din Cucuta, Columbia, 23 februarie 2019 (Schneyder Mendoza/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.03.2019

Consiliul de Securitate al ONU a supus votului, joi, două rezoluţii privind Venezuela dar a eşuat să adopte vreuna dintre ele, deoarece Statele Unite, Rusia şi China s-au duelat în privinţa acestei chestiuni, potrivit Deutsche Welle.

Dintre cei 15 membri ai Consiliului, nouă ţări, inclusiv Germania, Franţa şi Marea Britanie, au votat în favoarea rezoluţiei propuse de SUA care cere “restaurarea paşnică a democraţiei” şi alegeri prezidenţiale corecte în Venezuela şi care şi-au exprimat “îngrijorarea profundă” faţă de blocarea ajutoarelor umanitare. Dar Rusia şi China s-au opus documentului, delegatul rus Vassili Nebenzia afirmând că textul a fost “scris pentru schimbarea regimului, mascată sub forma unei griji pentru cetăţeni”.

“Am văzut deja cu toţii acest lucru în Libia, Irak, Siria, Afganistan”, a precizat Nebenzia.

Moscova a prezentat un alt document, care a cerut de asemenea soluţionarea crizei din ţară sud-americană “prin mijloace paşnice” şi care a exprimat îngrijorare faţă de ameninţările cu utilizarea forţei militare împotriva guvernului socialist condus de Nicolas Maduro. De asemenea, documentul a propus ca toate livrările de ajutoare umanitare să fie aprobate de oficiali ai guvernului Maduro.

Rezoluţia propusă de Rusia a primit suport doar din partea Chinei, Africii de Sud şi Guineei Ecuatoriale. De asemenea, SUA a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto în cazul în care documentul ruşilor obţine o majoritate.

Delegatul american pentru Venezuela, Elliott Abrams, a criticat ţările care “continuă să îl protejeze pe Maduro şi prietenii săi apropiaţi, prelungind astfel suferinţa poporului venezuelean”.

Separat, fostul preşedinte al Uruguayului, José Mujica, a avertizat cu privire la pericolul unui “nou pas intervenţionist” care poate duce la izbucnirea unui război în Venezuela. El a afirmat că impasul politic venezuelean este motivat parţial de rivalitatea geopolitică dintre SUA şi China pentru controlarea vastelor rezerve petroliere ale Venezuelei.

Mujica a cerut ca politica să fie folosită pentru evitarea războiului. “Există posibilităţi de a negocia, în cazul în care Europa doreşte acest lucru, dacă se impune şi ajută”, a adăugat el.

Fostul politician a cerut negocieri la care să participe toate facţiunile din Venezuela şi să conducă la alegeri. ONU va trebui să acorde garanţii pentru acest proces, a mai susţinut el, subliniind “responsabilităţile Europei, la care apelăm cu disperare, pentru ca America Latină să nu fie învăluită de un conflict care se bazează din păcate pe factorul geopolitic”.

Liderul opoziţiei Juan Guaido s-a autoproclamat în luna ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei şi de atunci a depus eforturi pentru a atrage de partea sa politicieni şi lideri militari cu scopul de a înlătura regimul lui Maduro. Acest demers este susţinut de aproximativ 50 de ţări regionale şi occidentale, inclusiv SUA. În această bătălie, Moscova şi Beijingul sunt de partea regimului din Caracas şi au avertizat împotriva oricărei intervenţii militare împotriva lui Maduro, în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a precizat că toate opţiunile sunt pe masă în ceea ce priveşte soluţionarea crizei venezuelene.

De asemenea, Germania şi-a declarat sprijinul faţă de noile sancţiuni impuse de SUA împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, după un val de violenţe ce a izbucnit în urmă cu câteva zile de-a lungul graniţei dintre Venezuela şi Brazilia şi care s-a soldat cu morţi şi răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor