Pence cere “îngheţarea totală” a activelor petroliere venezuelene. Promite să returneze opoziţiei “toţi dolarii furaţi” de regimul Maduro
alte articole
Summitul Grupului Lima găzduit luni în Bogota, Columbia, a devenit o sesiune de strategie colectivă privind schimbarea regimului venezuelean după tensiunile din weekend privind accesul ajutoarelor umanitare americane în Venezuela, care au dus la ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine şi revolte la diverse puncte de frontieră, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
După ce anterior a promis că va anunţa măsuri concrete şi acţiuni clare la acest summit – la care au participat peste 12 ţări americane, majoritatea recunoscându-l deja pe liderul opoziţiei Juan Guaido ca lider legitim al Venezuelei – vicepreşedintele american Mike Pence a accentuat faptul că preşedintele Donald Trump îl susţine pe Guaido 100%. Pence a făcut remarcile după prima întâlnire pe care a avut-o cu Guaido de la izbucnirea tulburărilor din Venezuela. Pence a prezentat noi sancţiuni împotriva regimului din Caracas şi a cerut aliaţilor să îngheţe toate activele companiei petroliere venezuelene de stat PDVSA. De asemenea, el a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri.
“Sperăm la o tranziţie paşnică spre democraţie. Dar preşedintele Trump a afirmat clar: toate opţiunile sunt pe masă”, a mai menţionat Pence în Bogota, indicând că presiunile curente vor fi amplificate în continuare. El a apelat la toate naţiunile din Grupul Lima să îngheţe imediat activele PDVSA.
“În zilele care urmează... SUA va anunţa sancţiuni chiar mai severe asupra reţelelor financiare corupte ale regimului [Maduro]”, a susţinut Pence, potrivit AFP.
“Vom colabora pentru a găsi toţi dolarii pe care i-au furat şi vom depune eforturi pentru a-i returna Venezuelei”, a afirmat Pence. De altfel, SUA urmăreşte ca toate activele venezuelene să ajungă sub controlul “guvernului-în-aşteptare” al lui Guaido.
Potrivit AFP:
“În cadrul Grupului Lima, există un consens că Maduro trebuie înlăturat, dar nu există consens cu privire la modul în care să fie făcut acest lucru”, a afirmat pentru AFP Laura Gil, analist politic.
În ciuda numeroaselor dezertări, Maduro pare să fi câştigat această rundă a luptei pentru putere.
După evenimentele de sâmbătă “nu este foarte clar” că Guaido deţine un sprijin “masiv” în Venezuela, a notat analistul Rafel Pineros.
În declaraţii publice, Guaido a avertizat naţiunile Grupului Lima că “tolerarea” lui Maduro “va fi o ameninţare pentru noi toţi din America”, reiterând astfel remarcile făcute de preşedintele columbian Ivan Duque, care a cerut aplicarea unei presiuni “mai puternice şi mai eficiente” asupra liderului socialist sud-american.
Remarcile lui Guaido au părut să îi vizeze pe liderii latino-americani mai moderaţi, precum cei din Peru, al cărui ministru de Externe, Hugo de Zela, a insistat că aceştia trebuie să găsească o “soluţie paşnică”. Anterior, Guaido a făcut apel să se ia în considerare “toate măsurile” cu scopul de a “elibera” populaţia venezueleană care suferă.
De altfel, AFP a susţinut că întâlnirea de luni din Columbia a avut în cele din urmă rolul de a “trasa o strategie pentru înlăturarea de la putere a lui Nicolas Maduro, după tentativa eşuată de a introduce ajutoarele umanitare” în Venezuela.