Dreptate pentru eroi: Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere ca procesul victimelor Revoluţiei să fie televizat

După ce şi-au văzut copiii ucişi a doua oară, când dosarul Revoluţiei a fost clasat, urmaşii eroilor din decembrie 89 cer ca judecarea plângerilor faţă de închiderea dosarului să fie televizat.
Cadavre ale victimelor Revoluţiei din decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
21.01.2016

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a lansat un apel public cerând transmiterea în direct a procesului victimelor Revoluţiei. Apelul este adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, Preşedintelui Iohannis, mass-media, Consiliului Naţional al Audiovizualului precum şi unor foruri europene.

În apelul lansat pe fundalul judecării de către magistraţii Înaltei Curţi a plângerilor membrilor Asociaţiei faţă de clasarea dosarului crimelor din Decembrie '89, revoluţionarii şi urmaşii victimelor reamintesc importanţa deosebită pe care aflarea adevărului despre Revoluţie o are pentru istoria recentă a României şi cer informarea corectă a publicului.

Redăm, integral, textul apelului, remis de Asociaţia 21 Decembrie 1989 redacţiei Epoch Times:

"CĂTRE
TELEVIZIUNILE NAŢIONALE ŞI LOCALE
RADIOURILE NAŢIONALE ŞI LOCALE
PRESA CENTRALĂ ŞI LOCALĂ
CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
MINISTERUL JUSTIŢIEI

PARLAMENTUL ROMÂNIEI - BIROUL PERMANENT, DEPUTAŢI ŞI SENATORI
PREŞEDINTELE SENATULUI ROMÂNIEI
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

PREŞEDINTELE ROMÂNIEl
GUVERNUL ROMÂNIEI
MINISTERUL PENTRU DIALOG CIVIC

CORPUL DIPLOMATIC ACREDITAT ÎN ROMANIA
CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
CONSILIUL EUROPEI
DELEGAŢIA COMISIEI EUROPENE LA BUCUREŞTI

Doamnelor, Domnilor,

În considerarea importanţei remarcabile pe care aflarea adevărului despre Revoluţia din Decembrie 1989, o are pentru istoria recentă a României, având în vedere că anterior, PROCESELE CRIMINALILOR AU FOST TELEVIZATE - atât în cazul dictatorilor Ceauşescu cât şi în cazul unor foşti membri ai Comitetului Politic Executiv - CPEx al CC al PCR şi ai forţelor de represiune (armata, securitate, miliţie), cunoscând că tergiversarea cercetărilor în aceste dosare a fost reclamată de victime şi analizată inclusiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în numeroase alte rânduri pornind de la "Asociaţia 21 Decembrie, Mărieş, Vlase şi alţii c. România", continuând cu Alecu şi alţii c. România, Bosnigeanu şi alţii c. România, Alexandrescu şi alţii c. România, s.c.l.

FACEM APEL CA, pentru egalitate de tratament, SI PROCESUL VICTIMELOR SA FIE TELEVIZAT

Asociaţia 21 Decembrie 1989 atrage atenţia că dacă şi Judecătorul (la care se dirijează majoritatea dosarelor) de la Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie va avea aceeaşi opinie cu a procurorilor militari care au clasat dosarul - sfidând hotărârile CEDO prin care s-a decis ca în dosarul Revoluţiei unei anchete efective nu i se poate opune prescripţia, fiind vorba de infracţiuni imprescriptibile, crime împotriva umanităţii - atunci dosarul VICTIMELOR riscă să se închidă definitiv aici, fără a mai exista vreo judecată de fond în România.

De aceea, facem un APEL către instituţiile Statului, către presă şi către opinia publică, să urmărească aceste proceduri şi să asigure informarea completă şi corectă despre situaţia, obstacolele şi măsurile luate şi lipsurile găsite în acest dosar - prezentându-l şi din perspectiva victimelor, nu numai a criminalilor sau a complicilor lor din grupările complexului politicomilitar instalat la putere în România începând cu 22 Decembrie 1989.

Procesul VICTIMELOR, în Camera Preliminară, va începe pe 22 Ianuarie 2016, la ora 9, la sediul Înaltei Curţi din strada Batistei nr. 25, unde s-a făcut citarea.

Reamintim, ca exemplu de bună practică, faptul că la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, procesul Asociaţiei 21 Decembrie în faţa Marii Camere a putut fi văzut, filmat şi transmis în timp real - şedinţă publică filmată se poate găsi pe site-ul Curţii EDO. http://www.cchr.coe.int/Pagcs/homc.aspx '?p=hcarings&w= l 08(,509 021020 l3l.~languagc=lang&c=fra&pv=2013", se precizează în comunicatul semnată de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.

Reamintim că, în octombrie 2015, la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei. În motivarea deciziei, procurorii au afirmat că „persoanele cu funcţii de conducere şi execuţie, politice şi militare, de la nivel central şi local, implicate, în perioada 16-22.12.1989, în organizarea, conducerea, coordonarea şi punerea în executare a măsurilor de reprimare a manifestanţilor au fost judecate şi condamnate definitiv, existând în cauză autoritate de lucru judecat”, iar în ceea ce priveşte evenimentele de după 22, perioada a fost „caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos”.

Procurorii au mai susţinut că militarii ar fi tras de multe ori din greşeală, pe fond de oboseală şi stres, alţi oameni ar fi murit în accidente rutiere, de aviaţie etc., iar infracţiunile de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii „nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale încriminatoare” etc. Interesant este faptul că în dosarul Mineriadei, Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii, aşa "netipice" cum sunt.

Recomandăm şi Apelul unei mame: "Nu-i lăsaţi să îmi ucidă fiul încă o dată!" (Video)

Revoltaţi de clasarea dosarului Revoluţiei, toţi membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei, contestaţiile fiind respinse. În consecinţă, Asociaţia 21 Decembrie s-a adresat Înaltei Curţi cerând redeschiderea dosarului. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, la ÎCCJ au fost depuse circa 200 de plângeri.

După depunerea plângerilor la a Înalta Curte şi repartizarea lor la diverse complete de judecată, au apărut însă numeroase probleme, mai noi sau mai vechi, de pe vremea când se încerca îngroaparea dosarului.

Astfel, pe 13 ianuarie, magistraţii au rămas în pronunţare pe una din plângeri, urmând să-şi verifice competenţa pe respectivă iar o zi mai târziu alte plângeri au fost trimise la alt complet. Alte două zile mai încolo, la examinarea plângerii unui petent, Ştefan Bosnigeanu, completul de judecată a luat act de faptul că petentul a fost pur si simplu pierdut de procurori din ordonanţa de clasare, ceea ce, potrivit preşedintelui Asociaţiei 12 Decembrie 1989 este un fals prin omisiune.

Mai multe informaţii despre problemele întâmpinate de revoluţionari în Justiţie, puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor