Dragnea nu are voie să fie premier. Curtea Constituţională a dat verdictul

Judecătorii CCR au respins, finalmente, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Victor Ciorbea pe legea care îi interzicea liderului PSD să conducă oficial Guvernul în calitate de premier.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi, după patru amânări succesive, ca inadmisibilă, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membre ale Guvernului.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate formulată. Pentru adoptarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, în esenţă, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului", se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia CCR vine pe fundalul a numeroase proteste de-a lungul cărora cetăţenii au acuzat CCR-ul de pesedizare, după ce instituţia a amânat în repetate rânduri decizia pe legea care le interzice penalilor să ocupe funcţii în guvern şi după ce a "constatat", la sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu, că DNA a perturbat activitatea Guvernului anchetând OUG 13.

Reamintim că în 5 ianuarie, Victor Ciorbea a anunţat că a sesizat Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate. Ciorbea a declarat că motivul principal pentru care atacă legea la Curtea Constituţională este că "legea nu respectă principiul separaţiei puterilor în stat".

"Prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat", se arată în comunicatul remis de Avocatul Poporului.

Decizia Curţii a fost amânată de mai multe ori, preşedintele CCR anunţând că speţa este foarte dificilă:

"S-a amânat (...) pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii; niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi acum ne-am cam apropiat de două variante şi va fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, stârnind nemulţumirea celor care consideră că "problema" numirii condamnaţilor penal în politică ţine de morală, etică, bun-simţ (sau lipsa lor, după caz), neavând nimic de-a face cu culoarea politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne