Operaţiunea "Comisia de anchetă", marca PSD. Liberalii ar putea sesiza Curtea Constituţională

Comisia pentru regulament din Camera Deputaţilor a dat undă verde iniţiativei depuse de pesediştii Eugen Nicolicea şi Florin Iordache potrivit căreia persoanele chemate la audieri în comisiile de anchetă sunt obligate să se prezinte. În replică, PNL anunţă că ar putea constesta mişcarea la CCR.
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
04.05.2017

Liberalii analizează o posibilă contestare la Curtea Constituţională a modificărilor operate de PSD la Regulamentul Camerei Deputaţilor, privind obligativitatea prezentării la comisiile de anchetă a persoanelor chemate la audieri, a anunţat miercuri, după Biroul Politic Naţional, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

"PNL propune oameni în această comisie, vom participa la audieri, dorim să vedem ce informaţii serveşte PSD pentru a-şi atinge scopul bine definit şi analizăm să contestăm la Curtea Constituţională propunerea de modificare la Regulament pe care PSD a făcut-o astfel încât să poată cu orice chip să audieze persoanele pe care ei le vor chiar dacă Constituţia interzice. CCR s-a pronunţat pe acest subiect şi există o întreagă jurisprudenţă în domeniu", a declarat Raluca Turcan, adăugând că încă nu s-a decis ce liberali vor face parte din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009.

În acelaşi timp, şefa PNL a reiterat că partidul pe care îl reprezintă respinge înfiinţarea acestei Comisii de anchetă care vizează eliminarea şefei DNA.

"Am întărit decizia luată de PNL până acum şi anume de a respinge înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, pentru că acest demers al PSD este de fapt un tertip pentru a schimba şeful DNA. PNL nu va vota împotriva acestei comisii pentru a o apăra pe Laura Codruţa Kovesi, ci pur şi simplu pentru că respingem acţiunea duplicitară a PSD.

Dacă vor să schimbe şeful DNA, atunci să acţioneze prin majoritatea parlamentară pe care o au, să facă ce vor şi să ajungă la demiterea şefei DNA, pentru că au demonstrat opiniei publice că, dacă îşi pun capul, sunt capabili să folosească toate instituţiile statutului pentru a-şi satisface obsesii politice, însă se tem să facă acest lucru pentru că ar sări în capul lor oficiali europeni, instituţii care apără democraţia şi statul de drept în România", a arătat Raluca Turcan.

Preşedintele PNL a afirmat că o comisie parlamentară de anchetă nu dă "verdicte penale, nu stabileşte vinovaţii, ci anchetează împrejurări, audiază anumite persoane, care însă nu pot fi procurori, judecători, pentru că este o încălcare a Constituţiei şi un conflict instituţional".

"Demersul pe care PSD îl face şi pe care insistă în continuare de a modifica Regulamentul şi Statutul senatorilor şi deputaţilor astfel încât să poată face cu orice chip această comisie devoalează de fapt că nu-i interesează ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, îi interesează pur şi simplu să atace, să scadă credibilitatea şi să ajungă într-un final la demiterea şefei DNA.

PNL nu sprijină şi nu încurajează persecuţiile procurorilor asupra oamenilor politici, dar nici ale oamenilor politici asupra magistraţilor. Aceştia trebuie să aibă independenţă, să beneficieze de legi clare, de predictibilitate, astfel încât să funcţioneze cu adevărat separaţia puterilor în stat, echilibrul şi supravegherea reciprocă a instituţiilor astfel încât să nu existe derapaje", a completat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor