Dragnea: Cu excepţia lui Grindeanu, toţi membrii Guvernului şi-au dat demisia. Vom forma un nou Cabinet

Premierul Sorin Grindeanu a rămas de unul singur în Guvern, după ce toţi membrii Cabinetului său şi-au prezentat demisiile din funcţie, a anunţat preşedintele PSD Liviu Dragnea, în urma unei şedinţe extrem de tensionate a conducerii partidului.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.06.2017

Guvernul Grindeanu a rămas fără sprijinul politic al Coaliţiei, iar toţi miniştrii, cu excepţia premierului Sorin Grindeanu, şi-au prezentat demisiile din funcţie, în urma unei evaluări a stadiului implementării programului PSD care nu arată deloc încurajator, a declarat miercuri seara, în urma şedinţei Comitetului Executiv Naţional, preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea.

"Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile înainte de CExN şi nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepţie, ministrul Comunicaţiilor, care a trimis-o prin mail. Prima dată domnul Grindeanu a spus că va respecta decizia CExN, dar n-a mai rămas în sală să vadă care este acea decizie, dar că îşi va da demisia, o va pune pe Facebook a spus, o va publica şi că i-o va trimite preşedintelui Iohannis doar dacă preşedintele confirmă că va pune ministru de la PSD. În a doua intervenţie a spus că din moment ce eu l-am propus pe dânsul prim-ministru şi pe miniştrii din Guvern - eu nu i-am pus pe miniştrii acasă la mine în bucătărie, au fost mai mulţi oameni atunci când am format guvernul - pentru asta trebuie să îmi dau demisia, pentru că l-am propus pe dumnealui şi miniştrii din guvern, după care a plecat din sală.

Colegii au spus că în felul ăsta inclusiv tot CExN-ul ar trebui să îşi dea demisia pentru că au votat Guvernul Grindeanu. Cred că este o abordare incorectă şi necinstită a domnului Grindeanu, pentru că preşedintele României, în opinia mea, nu poate fi condiţionat. Şi cred că este un joc din care sper să iasă, spunând în acelaşi timp că va respecta decizia CExN-ului şi decizia colegilor de la ALDE. Preşedintele Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei, pentru că eu sunt absolut convins că am depăşit perioada de după alegeri şi preşedintele, ca şi noi, nu intenţionează să genereze sau să provoace o criză politică", a precizat Dragnea.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa ca Grindeanu să nu se agaţe de funcţie pentru că, în acest moment, nu mai are practic un Guvern.

Mai mult, Comitetul Executiv Naţional a decis că orice membru PSD care ar intra într-un Guvern care nu mai are susţinerea PSD îşi pierde calitatea de membru.

"Deci noi practic discutăm de un Cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care sper să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic. Mâine discutăm despre o propunere pentru Iohannis. Eu încă sper că nu se continuă situaţia asta. Nu are niciun fel de explicaţie politică", a notat Dragnea.

Şeful PSD susţine că i-a propus iniţial premierului ca împreună să stabilească cele mai bune măsuri şi calea de urmat, "fără să plecăm de la început de la ideea că nu trebuie să mai fie prim-ministru", însă, "după ce s-a discutat despre evaluare, din păcate nu am mai avut cu cine".

"Un prim ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formaţiunilor care l-au votat. La acest moment PSD şi ALDE i-au retras acest sprijin. Am redactat o adresă oficială către preşedintele României care va fi trimisă în noaptea asta sau la prima oră mâine dimineaţă în care prezentăm în mod oficial deciziile pe care le-am luat şi propunerile noastre ulterioare", a continuat Dragnea.

Preşedintele PSD a anunţat că partidul său este pregătit împreună cu colegii de la ALDE să formeze un nou Guvern care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată.

"PSD este pregătit, împreună cu colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată, care va cuprinde şi acţiunile şi măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării în actuala stare cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru risca faptul ca în România, în trei luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică", a declarat Dragnea.

"O evaluare nu generează o criză politică, e un act responsabil. Faptul că generat foarte multă teamă nu e problema noastă. O criză politică poate apare dacă cei care au fost numiţi politic nu înţeleg să plece când nu mai sunt susţinuţi. Sper că Grindeanu să înţeleagă lucrul ăsta dacă a crezut sau mai crede în programul de guvernare şi în această ţară. Răspunderea mea pentru acest Guvern a fost decizia de a face această evaluare, a fost o acţiune preventivă", a adăugat Dragnea.

Şeful PSD s-a plâns că "o parte din membrii Guvernului şi, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reuşit să se coordoneze, n-au reuşit să stabilească o relaţie de colaborare strânsă între miniştri şi prim-ministru, nişte relaţii care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică".

Poziţia lui Tăriceanu

"Un guvern şi un prim-ministru care nu mai beneficiază de sprijinul politic nu mai poate funcţiona. În mod normal primul-ministru în asemenea condiţii îşi dă demisia. Aşteptăm gestul de onoare necesar din partea primului-ministru. Suportul politic şi mecanismele constituţionale pentru a rezolva această problemă. Noi tindem să credem că, cel puţin, într-o perioadă scurtă de gândire, realitatea politică actuală să-l determine pe primul ministru să ia decizia care se impune în astfel de cazuri. În Marea Britanie, prim-ministrul Margaret Thatcher, după 11 ani de guvernare, a demisionat atunci când a pierdut sprijinul propriilor parlamentari.

Există o discrepanţă majoră între percepţia publică generală şi probabil majoritară legată, pe de-o parte, de performanţa Guvernului şi a primului-ministru, şi realitate, pe de altă parte. Percepţia publică părea să fie una mai degrabă una pozitivă asupra activităţii Guvernului şi a primului ministru, dar această analiză de care vă vorbeam şi care a fost făcută în amănunţime relevă o situaţie care devine mai mult decât preocupantă şi ne dă temerea că în loc să putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am luat în decursul acestui ciclu electoral, mai degrabă riscăm să eşuă.

În politică timpul nu rezolvă nimic. Problemele nerezolvate vin mai devreme sau mai târziu şi se răsfrâng brutal asupra celor care sunt decidenţii politici. Generezi crize pe care apoi îţi pui problema cum să le rezolvi. Acesta este motivul pentru care am hotărât să punem realitatea pe masă pentru a se înţelege cât mai bine că această decizie a noastră de retragere a sprijinului politic pentru domnul Grindeanu nu este un capriciu al cuiva, nu este o chestiune care ţine de o conjunctură politică, aşa cum am văzut o grămadă de speculaţii făcute în ultima perioadă. Guvernul astăzi este alcătuit dintr-un număr de miniştri care fiecare lucrează într-o relativă libertate şi independenţă fără să existe o mână care îi conduce. Fiecare a făcut cât a putut, cât a crezut că e nevoie, cât a considerat. Rolul primului ministru care e atunci?"


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor