Dragnea bagă ţara în "carantină". Fost ministru de Externe arată de ce riscăm izolarea

În timp ce românii il iau în râs pe Dragnea (sau cel puţin opozanţii lui), în Occident ceea ce face liderul PSD este perceput diferit. Afară România este percepută ca o ţară "bolnavă", fără credibilitate, iar decizia firească este de a ne izola, opinează Cristian Diaconescu.
Liviu Dragnea pe scenă la mitingul anti "stat-paralel" (Epoch Times)
Loredana Diacu
23.08.2018

România se decredibilizează şi se vulnerabilizează prin ceea ce se întâmplă pe plan intern, inclusiv prin afirmaţii de tipul celei făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor că asupra sa a existat o tentativă de asasinat, pe care însă nicio instituţie nu o confirmă, arată fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, într-un interviu acordat Digi24.

Potrivit lui Diaconescu, România este acum „o ţară luată pe persoană fizică.” Nefericirea este, însă, că mesajul care ajunge la cancelariile occidentale, prin intermediul ambasadelor, este că avem o ţară „bolnavă”, cu probleme, unde sunt nişte neclarităţi. În consecinţă, decizia firească a partenerilor noştri este de a izola România. E ca şi cum ar fi un stat sub sancţiuni, dialogul cu partenerii se desfăşoară strict la nivel tehnic diplomatic.

Diaconescu mai remarcă faptul că Ambasadorii României se plâng de intervenţii neprofesioniste din partea "unor neaveniţi cu tupeu" reprezentând autorităţile statului, ceea ce îi pune adesea în situaţii delicate în faţa partenerilor străini.

Întrebat cum procedează ambasadele ţărilor partenere când preşedintele Camerei Deputaţilor dintr-o ţară NATO, dintr-o ţară UE, apare la televizor şi spune că acum patru luni a existat o „tentativă de asasinat” la adresa sa, Diaconescu a răspuns:

"Automat, orice ambasadă, orice oficiu diplomatic transmite în Centrală această informaţie. Vedeţi, uneori, noi considerăm că dacă noi îi luăm uşor în râs, şi ceilalţi fac la fel. Ei, nu-i aşa. Birocraţia în diplomaţie funcţionează, fiind una dintre cele mai complicate jocuri din lumea asta de mii de ani. Or, din acest punct de vedere, această informaţie se transmite în Centrală şi acolo se prelucrează. Şi după aceea, încep tot felul de calcule şi evaluări, de tipul: România, fiind frontiera NATO şi a UE, automat se află în zona unui război hibrid, deci astfel de mesaje sunt lansate cu cooperarea sau din intenţia unor politicieni din România sau din exteriorul României. Care este jocul faţă de Alianţa Nord-Atlantică incluzând România? În orice caz, nimeni nu îşi pune problema că cineva a luat ţara pe persoană fizică şi confundă afirmaţia cu proba. Nu, nu-şi pune nimeni problema.

În al doilea rând, se cer clarificări: domnule, totuşi, cum s-a desfăşurat, ce s-a întâmplat? Şi li se răspunde de la Ambasadă: domnule, nicio instituţie nu confirmă. Ideea că politicianul respectiv a luat-o razna iarăşi nu funcţionează, nu e luată în serios, domnule, dacă totuşi, nici instituţiile nu au reacţionat, totuşi ce se întâmplă? Şi se rămâne cu acest semn de întrebare, până la urmă nesoluţionat şi faţă de care concluzia finală nu este decât una, aceeaşi menţionată mai înainte: trebuie uşor izolaţi, ţineţi-i departe!

Astăzi când vorbim, pe fundalul a tot ceea ce s-a întâmplat în România, a zecilor, sutelor de intervenţii ale ambasadelor, partenerilor noştri, pe persoană fizică de multe ori, în sensul că fraţilor, atacaţi statul de drept, calea pe care aţi luat-o în parlament cu modificarea justiţiei şi funcţionării justiţiei nu e cea bună, faceţi ceva, reversaţi procesul, mai relaxaţi-vă, staţi un pic mai aşezaţi. Uite, o lume întreagă spune că acest proces foloseşte cauzelor unor persoane, care întâmplător sunt şi aceleaşi care conduc ţara. Schimbaţi-vă atitudinea! Şi li s-a răspuns fie prin sfidare, fie prin tăcere.

Din această perspectivă, astăzi când vorbim, nivelul tehnic diplomatic este în continuare performant. Dar peste nivelul tehnic diplomatic, practic nu se discută cu România. Însemnând ce? Însemnând că România, analizând la rece, se află în acelaşi raport diplomatic cu partenerii noştri cum se află un stat sub sancţiuni! Federaţia Rusă are, după cum ştiţi, în acest moment un nivel al dialogului politico-diplomatic jos, cum se spune, până la un nivel tehnic, că nu putem închide toate canalele de dialog. Cu câteva excepţii, notabile, mă rog, în anumite momente, dar, din punct de vedere al liniei de conduită în relaţiile internaţionale, dialogul se poartă strict la nivelul oficiilor diplomatice, nici măcar la nivelul ambasadorilor de foarte multe ori. Or, din acest punct de vedere, este exact situaţia în care se află România", spune Diaconescu, în amplul interviu ce poate fi citit integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor