Doua mii de persoane la concertul lui Costel Busuioc, la Festivalul Zilele Bucurestiului
Costel Busuioc, castigatorul concursului "Hijos de Babel", a concertat, sambata seara, pe platoul din fata Bancii Nationale, in fata a circa 2.000 de persoane, care l-au incurajat si aplaudat constant, spectacolul facand parte din evenimentele organizate in cadrul Festivalului Zilele Bucurestiului.
Spectacolul, in cadrul caruia a cantat si Costel Busuioc, a fost dedicat muzicii culte si s-a desfasurat, cu incepere de la ora 19.30, pe platforma din fata Bancii Nationale, printre cei prezenti in public aflandu-se si primarul capitalei, Sorin Oprescu, si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu.
Evenimentul a debutat cu un recital al grupului vocal mixt Acapella, acesta fiind urmat pe scena de soprana Ana Cebotari, care a interpretat partituri clasice celebre precum "Ave Maria", de Schubert, "Rusalka", de Antonín Dvorak, dar si "Je t'aime", cunoscuta melodie a Larei Fabian.
In jurul orei 20.30, Costel Busuioc si-a facut aparitia pe scena in aplauzele puternice ale publicului, care ii striga numele. Busuioc si-a inceput recitalul cu aria "La donna e mobile", din opera "Rigoletto" de Verdi, si a continuat cu melodia traditionala napoletana "Santa Lucia". Repertoriul lui Busuioc a mai inclus ariile "Che gelida manina", din "Boema" de Puccini, "Nessun dorma", din "Turandot", tot a compozitorului italian Giacomo Puccini, cantecul napoletan "O sole mio" si melodia "Time to say good bye", din repertoriul tenorului italian Andreea Bocelli.
Intre piesele interpretate de Costel Busuioc au fost intercalate arii cantate de soprana Diana Tugui, printre care s-a numarat un vals din opera "Romeo si Julieta", de Charles Gounod. La finalul evenimentului, cei doi cantareti au interpretat impreuna cunoscuta arie "Brindisi", din "Traviata" de Verdi.
"Vreau sa multumesc celor care au facut posibil acest spectacol. Va multumesc din suflet. Si la multi ani, Bucuresti!", a declarat Costel Busuioc inainte de a cobori de pe scena.
Publicul, care a aplaudat cu entuziasm dupa fiecare melodie interpretata de Busuioc, a cerut un bis, care l-a adus inapoi pe scena pe cantaret. Acesta a interpretat inca odata "Nessun dorma", arie care a incheiat evenimentul.
Solistii care au luat parte la eveniment au fost acompaniati de Orchestra Filarmonicii Muntenia din Targoviste, care a mai interpretat, printre altele, "Preludiul" din "Carmen", de Bizet, si "Dansuri unguresti", de Brahms.
Pe de alta parte, spectatorii au fost foarte nemultumiti de sonorizarea proasta a evenimentului. Bucurestenii care se aflau mai departe de scena nu au putut asculta muzica in conditii foarte bune, sonorul fiind mult prea slab pentru agitatia provocata pe strazile Capitalei de evenimentele din cadrul Zilelor Bucurestiului.
"A fost un spectacol foarte frumos. M-a bucurat si orchestra. Cred ca din generatia tanara apar artisti de mare valoare", a apreciat, la finalul evenimentului, Ion Iliescu.
Costel Busuioc, romanul care s-a facut remarcat in Spania datorita prestatiei sale la concursul muzical "Hijos de Babel", a castigat, pe 12 martie, finala competitiei organizate de televiziunea publica spaniola, cu 44 de puncte. Dupa ce a interpretat o arie din "Traviata" de Verdi, Costel Busuioc a obtinut 26 de puncte, iar dupa "Nessun dorma" a obtinut alte 18 puncte, primind inca o data nota zece de la public.
Costel Busuioc a semnat un contract cu Sony BMG pentru a urma o cariera muzicala, acesta fiind premiul cel mare al concursului spaniol "Hijos de Babel".
Festivalul Zilele Bucurestiului a fost organizat de Primaria Capitalei prin ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale, sambata si duminica, in zona centrala a Bucurestiului, pentru a marca cea de-a 549-a aniversare a acestui oras.
Evenimentul s-a desfasurat in Centrul Istoric, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii (aleea cu fantani), Piata Constitutiei, parcurile Izvor, Cismigiu, Carol, Herastrau, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Palatul Sutu, Piata Universitatii, precum si pe strazile adiacente acestor zone.
Manifestarile au inceput, sambata dimineata, cu o parada a trasurilor de epoca, care au plecat din spatele statuii Mihai Viteazu din Piata Universitatii pe strazile din Centrul Istoric. Totodata, a avut loc o parada a costumelor de epoca, unde 50 de artisti au reconstituit imbracamintea lustragiilor, a vanzatorilor de ziare, a sacagiilor, dar si a altor personaje din perioada de epoca a Capitalei. Tot in aceasta zona a fost reinviata celebra "bataie cu flori de la sosea".
In noaptea de sambata spre duminica, muzeele au avut portile deschise. Incepand de sambata, de la ora 10.00, si pana duminica, la ora 3.00, precum si duminica, intre orele 10.00 si 15.00, a circulat o linie speciala cu indicativul "Turul Muzeelor", care a plecat de la Palatul Parlamentului si s-a oprit pe Calea 13 Septembrie - la Muzeul National de Arta Contemporana, pe Soseaua Cotroceni - la Muzeul Cotroceni, pe strada Mircea Vulcanescu - la Muzeul Militar, pe Soseaua Kiseleff - la Muzeul Taranului Roman, pe Calea Victoriei - la Muzeul National de Arta si la Muzeul de Istorie de pe strada Lipscani.