Două abatoare din România, implicate în scandalul cărnii de cal

Două abatoare din România ar fi implicate în scandalul legat de prezenţa cărnii de cal în preparate de tip lasagna vândute în Marea Britanie, au informat serviciile veterinare franceze.
Carne de vacă şi de porc (Sean Gallup / Getty Images)
Cristina Boiangiu
10.02.2013

Două abatoare din România ar fi implicate în scandalul legat de prezenţa cărnii de cal în preparate de tip lasagna vândute în Marea Britanie, au informat serviciile veterinare franceze.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat că nu are "informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor".

"În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa. Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa. În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie. În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa", se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Serviciile veterinare din Franţa au fost cele care au confirmat că este vorba despre două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline.

La solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă pentru a se stabili vinovaţii de situaţia creată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor