Dottore Ponta insistă să renunţe la titlu. Universitatea Bucureşti se implică

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Universitatea Bucureşti (UB) a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003. Demersul a fost iniţiat în urma unei notificări făcute de premierul Victor Ponta, informează Mediafax.

"Vă transmitem, în anexă, notificarea primită din partea domnului Victor Ponta privind renunţarea la titlul de Doctor în Drept. Vă transmitem, de asemenea, în copie, următoarele documente: dosarul înaintat ministerului în 2003, în vederea acordării titlului de doctor; teza elaborată de domnul Victor Ponta; decizia Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti din data de 17 iulie 2012 privind acuzaţia de plagiat; corespondenţa purtată de Universitatea din Bucureşti, cu comisiile de specialitate ale MEN, în 2012", se arată în documentul semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru şi adresat noului ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

Reamintim că marţi, premierul Ponta anunţa pe contul său de Facebook că a trimis o scrisoare rectoratului Universităţii Bucureşti, în care notifică renunţarea la titulatura de doctor.

"Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic", scria Victor Ponta.

Reamintim că scandalul privind plagiatul lui Victor Ponta a izbucnit în urmă cu doi ani, după ce revista Nature a scris că mai mult de jumătate din teza de doctorat a premierului ar conţine texte copiate.

Tot în 2012, anul preluării puterii de către USL în frunte cu Victor Ponta, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, după ce Comisia de Etică stabilise că 115 pagini, din cele 297 cât avea teza de doctorat, au fost plagiate. În ziua în care a pronunţat decizia, CNATDCU a fost reorganizată printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, numit din nou ministru în Cabinetul Ponta IV.

Pop a modificat regulamentul instituţiei astfel încât instituţia să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu a intrat în Consiliul general al CNATDCU, relatează hotnews. Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.

Victor Ponta şi-a susţinut lucrarea de doctorat în 2003, perioadă în care acesta era secretar de stat, şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase. Teza de doctorat a fost realizată sub conducerea prof.univ. Adrian Năstase, fostul premier al României condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne