Dosarul Rompetrol: Sentinţa pentru Dinu Patriciu, pe 20 august

Omul de afaceri Dinu Patriciu mai are aşteptat până pe 20 august pentru a-şi afla sentinţa în dosarul Rompetrol, pentru ca magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat azi luarea unei decizii.
Miliardarul român, Dinu Patriciu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
02.08.2012

Omul de afaceri Dinu Patriciu mai are aşteptat până pe 20 august pentru a-şi afla sentinţa în dosarul Rompetrol, pentru ca magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat azi luarea unei decizii.

Alături de Patriciu, mai sunt acuzate în acelaşi dosar încă 12 persoane, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache. Judecarea dosarului s-a încheiat pe 18 iulie, iar sentinţa ar fi trebuit anunţată azi.

La ultimul termen, Parchetul instanţei supreme a cerut condamnarea lui Dinu Patriciu şi a lui Alexandru Bucşă la pedeapsa maximă pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi, adică 20 de ani de închisoare. Pentru celelalte persoane acuzate, procurorul a cerut minimul pedepsei, adică zece ani de închisoare cu executare.

Dosar început în 2006

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. El a mai fost învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. Alte acuzaţii au fost cele de dezvăluire de informaţii privilegiate şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

În dosarul Rompetrol mai apar numele lui: Alexandru Bucşă, Petrică Gramă, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Anchetatorii au analizat activitatea infracţională a inculpaţilor sub două aspecte: creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital.

Cine sunt acuzaţii

Alexandru Bucşă este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Petrică Gramă, de complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Florin Iulian Aldea este învinuit de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional.

Un nume important în presă, Sorin Roşca Stănescu, apare şi el în dosarul Rompetrol. El este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Paul Gabriel Miclăuş şi Elena Albu sunt acuzaţi de favorizare a infractorului şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. Ultimul inculpat trimis în judecată în acest caz este Gabriela Victoria Anghelache, acuzată de fals intelectual, favorizarea infractorului şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Dinu Patriciu a mai fost acuzat şi alte alte activităţi ilegale şi a fost reţinut pe 27 mai 2005, însă a fost eliberat după câteva ore, şi a fost cercetat în libertate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor