Dosarul "Lupii Galbeni". Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, faţă în faţă cu magistraţii

Procurorii DNA au dispus, marţi, trimiterea în judecată a fostului primar al municipiului Ploieşti, pesedistul Iulian Bădescu, acuzat de corupţie în dosarul "Lupii Galbeni", dosar ce va ajunge pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu (facebook.com)
Andrei Pricopie
26.05.2015

Procurorii DNA au dispus, marţi, trimiterea în judecată a fostului primar al municipiului Ploieşti, pesedistul Iulian Bădescu, acuzat de corupţie în dosarul "Lupii Galbeni", dosar ce va ajunge pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aflat în arest preventiv, fostul edil ploieştean este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Rechizitoriul procurorilor DNA

"În cursul anului 2013, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, inculpatul Bădescu Iulian a semnat, la data de 21 ianuarie, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar la data de 28 iunie, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale şi a încălcat dispoziţiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

Acelaşi inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către Asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal "F.C. Petrolul" Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde inculpatul Bădescu Iulian a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.

În acelaşi context, inculpata Iacob Oana Cristina, în calitate de secretar al municipiului Ploieşti, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiei de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, documentele sus menţionate (contractul şi regulamentul de aplicare) au fost semnate de inculpata Alexandru Iulia Alina, director executiv din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Ulterior inculpata a semnat şi documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploieşti Asociaţiei Comunitare, precum şi la obţinerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum.

În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de senator în Parlamentul României şi ulterior primar al Municipiului Ploieşti, în mod repetat, a desfăşurat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv.

Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc 2 imobile situate în municipiul Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vară anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti.

Cu prilejul aceleiaşi campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcţii de conducere în cadrul unei formaţiuni politice, filiala Prahova, a pretins şi primit, de la un om de afaceri, următoarele:

- suma de 20.000 lei,

- bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi

- servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători.

În schimbul acestor bunuri şi servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcţii pe raza municipiului Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat.

În acelaşi context şi în acelaşi scop, inculpatul Bădescu Iulian, a pretins de la alt om de afaceri să-i confecţioneze un număr de 10.000 tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăţi în valoare de 7.432,56 lei.

De la acelaşi om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, a pretins şi a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa deţinută de acesta din urmă în municipiul Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Bădescu Iulian, Iacob Oana Cristina şi Alexandru Iulia Alina. Primăria Municipiului Ploieşti, Consiliul Local Ploieşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.000.000 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor